Amfetaminbeslaget största på länge

(Uppdaterad 17.25) Beslaget av 9,5 kilo amfetamin som tullen gjorde i fredags är det största i Ystad sedan 1995. Narkotikans värde uppskattas till över en miljon kronor i missbrukarkretsar.
Ystad • Publicerad 17 februari 2003

En 24-årig man sitter häktad för grovt narkotikabrott sedan han greps med amfetaminpartiet i sin bil. Han anlände till Sverige ensam med morgonfärjan från Polen. Kammaråklagare Mikael Björk som håller i utredningen är mycket förtegen, men konstaterar att 24-åringen förnekar brott. - Utredningen är fortfarande i sin linda och därför vill jag inte kommentera den. Jag är förstås angelägen om att andra personer som skulle kunna vara inblandade i det här brottet inte läser något om utredningen och drar några slutsatser, säger han. Mikael Björk vill inte säga något om hur narkotikan var gömd eller hur den hittades. Enligt Maria Denker, informatör på Tullverket Skåne, är fredagens beslag på 9,5 kilo amfetamin det största i Ystad sedan Sverige gick med i EU 1995. Det året stoppades ett parti amfetamin på 17 kilo i Ystad. Priset på ett gram amfetamin i missbrukarledet ligger på mellan 150 och 200 kronor, uppger narkotikaroteln i Malmö. Om man räknar med försäljning per gram är då värdet av 9,5 kilo amfetamin omkring 1,5 miljon kronor. Ett annat stort beslag i Ystad gjordes i oktober förra året då en man greps när han körde iland från Polenfärjan med 1,5 kilo amfetamin i sin hyrbil. Knarket var inskruvat i motorn på bilen. Åtalet mot den mannen ogillades dock och han frigavs. Tingsrätten trodde mer på mannens historia att han inte kände till bilens hemliga last, än på åklagarens förklaring. 24-åringen som nu sitter häktad riskerar 10 år i fängelse, den maximala påföljden för grovt narkotikabrott. Åtal mot 24-åringen, som är polsk medborgare, ska vara väckt senast den 28 februari.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.