Amfetaminpåverkad man friades – men rätten var oenig

Mannen hävdade att han inte använt narkotika under kvällen Någon måste ha lagt amfetamin i hans glas. Ystads tingsrätt väljer därför att fria honom, men rätten var inte enig.
Ystad • Publicerad 9 april 2018 • Uppdaterad 10 april 2018
Ystads tingsrätt
Ystads tingsrätt

Mannen som är i 25-årsåldern var på Litemer i Ystad den 14 januari i år. När han lämnade nattklubben tyckte polisen att mannen visade tecken på att vara narkotikapåverkad med rödsprängda ögon, okontrollerade rörelser i händerna och kramade rörelser i käken.

Mannen fick följa med polisen för att lämna ett urinprov. Analysen visade att han hade amfetamin i kroppen.

Mannen nekade till brott. Han kom till Litemer efter en förfest och lämnade den när nattklubben stängde. Under kvällen drack mannen så mycket alkohol så att han blev berusad och fick minnesluckor.

Mannen hävdade att han inte använder narkotika, men ifrågasatte inte analysresultatet. Han måste därför ha fått i sig amfetamin utan att veta om det. Hans egen teori är att någon lagt det i ett glas han druckit ur under kvällen.

Ystads tingsrätt skriver i domen att den förklaringen inte är helt orimlig och ser inga bevis för att mannen medvetet skulle ha använt narkotika. Rätten anser inte att det är ”ställt utom rimligt tvivel” att mannen haft uppsåt och ogillar åtalet.

Men rätten var inte enig. Juristdomaren och en av de tre nämndemännen ville fälla mannen. De tyckte att hans förklaring var osannolik. Men när det inte finns någon majoritet för ett beslut uatn är jämnt vinner den dom som är mest fördelaktig för den misstänkte.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.