Andlig mordgåta hemsöker slottet – ”Mer spöklikt denna gång”
Året är 1818. En excentrisk slottsägare samlar sina hyresgäster kring ett runt bord. Han heter Björn ” Vargen” Strandsjö och säger sig kunna få reda på svaret om vem som mördade hans syster för ett år sedan.
– Mina kära vänner, människor som bor i det här huset, jag har något att berätta. Jag vet hur skrinet ska öppnas.
I den gåtfulla boxen finns ledtrådar om vem hotade systern och eventuellt dödade henne.
– Nu är tiden inne för hämnd!
Sedan utvecklar sig mordgåtan till en seans där Björn ” Vargen” Strandsjö säger sig ha kontakt med Leonardo da Vinci vilket får skrinet att öppnas. Han dör sedan vid bordet – och mördaren är i rummet. Eller det vet egentligen inte undertecknad reporter. Allt verkar kunna hända och skådespelarna är stängda som musslor när frågor ställs.
– Försök inte, säger Per Larsson som spelar den bitske bödeln Herr Bardino.
Inget ska få sippra ut. Detta är publikens spel. Det är gästernas observationer och slutledningsförmåga som förhoppningsvis kommer leda till att rätt mördare pekas ut.
– VI siktar på att cirka 23 procent av publiken ska lista ut svaret. Annars är det för enkelt eller för svårt, säger Helene Olofsson som varit med alla gånger som mordgåtan ägt rum på slottet.
År 2011 arrangerade Comedy art theatre ett mordmysterium på Gärsnäs slott för första gången. Några år senare flyttade föreställningen in på Bjärsjölagårds slott där man ännu håller till. Grundkonceptet går ut på att publiken får se vissa gemensamma scener. Sedan försvinner skådespelarna iväg och interagerar med varandra på olika håll i slottet. Huvudpoängen är att alla gäster inte kan se allt. Sällskap gör bäst i att dela upp sig och efteråt klura tillsammans. Till sist ska ett bud på mördaren ges med tillhörande motivering.
– Har man rätt får man en pin. Har man en sådan på sig sedan tidigare, möts man med vördnad av oss, säger Helene.
Hon berättar att årets föreställning innehåller mer teknik än tidigare år.
– I fem av rummen har vi effekter som går i gång. Det har gett lite utmaningar men vi har låtit Emil lösa det, säger hon och tittar mot sin medspelare.
Emil Andersson från Ystad omnämns som gröngölingen i gänget. Han gör nämligen sin första mordgåta. Han känner flera av de andra sedan tidigare och nappade när det behövdes en skådespelare för rollen som Tybalt, skattmästaren.
– Jag hade hört att många tyckt att detta är väldigt roligt. Och det är det verkligen..
Jimmy Johansson iklär sig rollen som misstänkt för fjärde gången i en mordgåta på slottet. Denna gång spelar han rollen som brevmålaren Gabriel. Han ser en ny dimension i årets skådespel.
– Denna gång är det mer andligt, spöklikt. Lite mer ockult.
Helene Olofsson berättar att biljettförsäljningen har rullat på bra till höstens föreställningar. 80 gäster kan tas emot åt gången.
– Vissa har sålt slut, sen är det rätt så jämnt på andra som inte har så många platser kvar. Men det finns ännu biljetter till premiären.
Vad lockar folk, tror du?
– Många vill ha en upplevelse. Det var en äldre kvinna som sa ”jag är så trött att gå på spa hela tiden, detta är så mycket roligare”.
I gastarnas grepp
En klurig historisk mordgåta som utspelar sig år 1818.
Björn ”Vargen” Strandsjö blir tagen av daga. Denna manipulativa man, med stort ego, tror att han har kontakt med andarna.
Premiär 21 september.
Med Helene Olofsson, Emil Andersson, Eva-Lotta Larsson, Magnus Göransson, Maria Wingren, Miodrag Stojanovic, Per Larsson, Therése Hammar, Jimmy Johansson och Ulrika Häggel.
Manus: L Per E Pettersson.
Regissör: Håkan Klamas.
Spelplats: Bjärsjälagård slott
Spelas på lördagar fram till och med 23 november. Spelas även fredagen den 22 november. Fortsätter med cirka tio föreställningar under våren.