Anlagda bränder rop på hjälp

-Anlagda bränder är ett rop på hjälp. Pyromanen vet i sitt undermedvetna att hans beteende är sjukligt, men kan ändå inte förmå sig till att söka vård. Han måste tas på bar gärning och tvingas till att få den vård han behöver.
Ystad • Publicerad 27 maj 2004

Så säger brandutredare Dan Granvik, polisens brottsrotel i Malmö. Han anser att en pyroman kan jämföras med en person som periodvis missbrukar droger. Under vissa perioder kan pyromanen avstå från brott, men så småningom tar det sjukliga begäret över. Detta sker om och om igen. I år efter år. Varför är det så svårt att avslöja en pyroman? -Det beror främst på att brotten sker under sådana tider på dygnet när andra sover och det därmed sällan finns vittnen. Dessutom brinner bevismaterialen ofta upp vid de anlagda bränderna. Vad är det som driver pyromanen att begå brott? -Det är ofta en inre oro och ångest. Även en personlig motgång av något slag kan vara en utlösande faktor. Pyromanen njuter av att anlägga bränder, att se hur dessa bekämpas och att massmedia uppmärksammar dem. Efteråt känner han sig lugn och avspänd. Finns det något i en pyromans sätt att vara eller prata som kan avslöja honom? -Utåt sett lever pyromanen ofta ett helt normalt liv med både jobb och familj. Till skillnad från andra brottslingar så skryter han inte om sina gärningar. Han håller sitt sjukliga beteende för sig själv. Inte ens i polisförhör erkänner han sina problem. -Pyromanen är ofta lite ''nojig'' och håller extra koll på sin omgivning. Detta gör att han kan vara svår för oss att avslöja. Han kontrollerar noga om vi bedriver spaning på honom och ligger ibland steget före oss. Är det vanligt att en pyroman utför alla sina brott i samma trakt? -Ja, han har ofta någon anknytning till bygden. Det kan vara hans hemtrakt eller en trakt som han ofta vistas i. Därmed vet han hur området ser ut och vilka flyktvägar som finns. Dessutom vill han som sagt gärna se släckningsarbetet. Går det att bota en person som lider av pyromani? -ja, det finns några fall där pyromaner gripits och fått vård och sedan inte fortsatt sin brottslighet. Men utan vård fortsätter de psykiska problemen år efter år. -Det finns dessutom risk att pyromanen blir farligare och farligare för allmänheten, eftersom han behöver allt större kickar för att må bra. Påverkar pyromandåd även andra personer att anlägga bränder? -Ja tyvärr är det så att de som saknar psykiska spärrar för denna typ av brott kan påverkas. -Trots detta är det ytterst viktigt att massmedia rapporterar om bränderna. Detta gör allmänheten extra uppmärksam och kan faktiskt innebära att vi med vittnens hjälp kan avslöja en pyroman.

Per Sjöberg per.sjoberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.