Ännu en fallskärm utlöst i Ystad

Ytterligare en tjänsteman på Ystads kommun väljer att lösa ut sin fallskärm. Gunnar Lundstedt, 58 år, som varit fastighetschef och projektledare slutar den siste april. Fram till pensionen ska kommunen betala honom cirka 1,5 miljon kronor.
Ystad • Publicerad 21 februari 2003
Gunnar Lundstedt. Bild: Jan-Olle Pwersson
Gunnar Lundstedt. Bild: Jan-Olle PwerssonFoto: 

Han har ägnat nästan hela sitt yrkesverksamma liv åt Ystads kommun. Men nu utlöser Gunnar Lundstedt, 58 år, sin fallskärm och lämnar tjänsten som projektledare som han haft de sista åren. - Jag tycker jag har gjort mitt. Jag har svårt att ladda om för en ny period och tycker att det kan vara skönt att vara fri, säger han. Ystads kommun måste nu betala 67-80 procent av hans lön på 30 204 kronor i månaden fram till hans pension. Sammanlagt handlar det om drygt 1,7 miljoner kronor. Villkoren reglerades i det avtal som skrevs 1991 när Gunnar Lundstedt tillträdde som fastighetschef. Liknande avtal skrevs med 23 andra tjänstemän i kommunen under en tid då det var svårt att rekrytera personal. Hittills har tio valt att lösa ut fallskärmarna. Inget billigt kalas för skattebatalrna i Ystads kommun. Under fjoråret fick de punga ut med 2 665 000 kronor, inklusive löneskatt, för visstidspensionerna. Gunnar Lundstedt började som mätningstekniker på kommunen 1965 och blev sedermera mätningschef. Under tre år i slutet på åttiotalet jobbade han vid SJ som fastighetsekonom men längtade efter en tid hem till Ystad. Då fick han jobbet som fastighetschef på kommunen. I kommunens stora omorganisation 1998 blev det återigen en ny tjänst - denna gång som projektledare på kommunkansliet där han bland annat arbetat med kommunens bostadsfrågor. - Det känns roligt att utvecklingen i Ystad varit positiv under den här tiden och att man har fått vara med och se nya bostadsområden växa upp, svarar han på frågan om vad som varit det bästa under hans år på kommunen. Den siste april lämnar han arbetsrummet på rådhuset. Fotnot: De tjänstemän som anställts med fallskärmsavtal och fortfarande arbetar kvar på kommunen är bygglovschef Tommy Stenfeldt, 58 år, administrative chefen Lennart Kjellander, 49 år, tekniske chefen Erling Alm, 54 år, avdelningschef Christer Neleryd, 55 år, bibliotekschef Ann-Elise Ahlstrand, 62 år samt kanslichef Jerker Bjurnemark, 47 år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.