Anstalt överfull - utbyggnad försenad

Det råder kris inom kriminalvården i södra Sverige. I veckan fanns det inga lediga platser på häktena ända upp i höjd med Växjö. På anstalten i Ystad har flera rum utrustats med extra sängar så att de intagna kan samsas om rummen.
Ystad • Publicerad 27 september 2002

- På häktet i Malmö är kris bara förnamnet och det är på grund av situationen där som personalen på anstalten i Ystad solidariskt har tagit på sig en överbeläggning. De ska de ha en eloge för, säger Per Bäckman som är tillförordnad chef vid kriminalvårdsmyndigheten i Ystad. Problemet är att det finns en stor grupp fångar som är dömda, men som sitter kvar på häktena eftersom de inte får plats på anstalterna. Det är framförallt slutna platser, sådana som finns på anstalten i Ystad, som det är brist på. Det har länge varit trångt på anstalten i Ystad och utbyggnaden av 25 nya platser som skulle ha varit inflyttningsfärdig i höst har blivit försenad. - Utbyggnaden är två stycken prefabricerade paviljonger, en för bostäder och en för sysselsättning, som tyvärr har blivit försenade på grund av att de inte är färdigbyggda. Vi räknar nu med att utbyggnaden ska vara på plats i mitten av februari och att vi kan ta dit intagna i mars, säger Per Bäckman. Enligt Per Bäckman är i dag kvinnornas 40 platser på anstalten i Ystad fullbelagda. På männens avdelning finns 33 platser men för tillfället bor det 39 intagna där. Utbyggnaden ska inte bara rymma 25 nya platser som är vikta för missbrukare, utan även en behandlingsgrupp och en motivationsavdelning där de intagna ska få hjälp med att vända sina liv. Som YA tidigare kunnat berätta skapar expansionen av kriminalvårdsanstalten omkring 15 nya jobb i Ystad. Befattningarna omfattar bland annat kriminalvårdsinspektör, vårdare, kökspersonal och samordnare för program/narkotika. - Vi har fått in ett 50-tal ansökningar till tjänsterna som vårdare. Just nu håller vi på med chefsrekryteringen och vi hoppas vara helt klara med rekryteringen vid årsskiftet, säger Per Bäckman. Fotnot: I början av nästa vecka ska representanter för Kriminalvårdsverket ha ett krismöte med regeringen för att diskutera en lösning på överbeläggningsproblemen på landets häkten och anstalter.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.