Armand har fått pippi på fåglar

Kåseberga Artikeln publicerades
Armand Krajnc är en sju kändisar som deltar i SVT:s nya realityserie Det stora fågeläventyret.
Foto:Carl Johan Engvall
Armand Krajnc är en sju kändisar som deltar i SVT:s nya realityserie Det stora fågeläventyret.

Ystadsbon och före detta boxningsvärldsmästaren Armand Krajnc är aktuell i SVT:s storsatsning Det stora fågeläventyret. Vi drog med honom på lite vinterspaning i Kåseberga hamn.

Skillnaden mellan att stå i en svettig boxningsring och att stå ute i snöpinad blåst för att titta på fåglar kan tyckas stor, men Armand Krajnc har hittat tjusningen i båda.

– Likheten är att man aldrig vet var slaget eller fågeln kommer. Plötsligt är den där. Pang! Och så är det knock out. Skillnaden är att i boxning ska det gå snabbt. När man tittar på fåglar krävs det tid och tålamod.

Den 21 februari är det dags för Armand Krajnc att visa upp sina kunskaper om fåglar i SVT:s nya stora satsning Det stora fågeläventyret. Till en början visste han inte mycket.

– Jag kunde känna igen en undulat och en duva.

I tv-programmet behöver han dock inte stå för all kunskap själv. Sju kändisar med olika bakgrund har parats ihop med några av landets bästa fågelskådare. Tillsammans får de olika uppdrag som har med fåglar att göra.

– Det kunde vara att hitta så många arter som möjligt under en viss tid eller att ta den bästa bilden.

Ett efter ett slås paren ut och när tre par återstår går färden till Peru. Där finns fler än 1800 fågelarter och där ska segraren koras. Men hur det går i tävlingen får Armand Krajnc inte avslöja.

– Du får se programmet, säger han med ett leende.

Efter inspelningen har han fortsatt att intressera sig för fåglar. Han har numera 130 kryss på sin lista över arter som han har sett i Sverige.

– Jag har ju fått lite hjälp att hitta dem, men jag har sett dem.

I hamnen i Kåseberga snöar det på tvären när vi träffar honom för att prata om hans senaste tv-äventyr. Bakom en container – i visst skydd mot vädrets makter – sitter Sven Splittorf. Han sitter här i stort sett varje morgon och skådar fåglar. Han har sett 282 arter bara i Kåseberga.

– Du är ju en legendar. Alla jag har träffat vet vem du är och att du alltid sitter här, säger Armand Krajnc.

– Vet du vad det beror på? Jag har inget körkort, så jag kommer ingen vart?

Det återstår att se hur långt ut i världen Armand Krajnc kommer på sitt fågeläventyr. Det stora fågeläventyret visas i SVT1 21 februari klockan 20.00.

Fakta

Det stora fågeläventyret

Paren som tävlar:

Armand Krajnc och Frida Johnsson; Anders Bagge och Maria Olsson; Martina Haag och Måns Karlsson; Henrik Kruusval och Elsy-Britt Schildt; Bathina Philipson och Pav Johnsson; Vanessa Falk och Niklas Aronsson; Daniel Norberg och Donat Hullmann.

Visa mer...