Åtalas för hot mot socialsekreterare

En 28-årig Ystadsbo åtalas nu vid Ystads tingsrätt för ett flertal olika brott. Mannen ska bland annat ha hotat en socialsekreterare med misshandel och hotat en polisman med att hans barn skulle utsättas för våld. Dessutom misstänks han ha stulit en annan mans socialbidragscheck och försökt lösa in den på banken.
Ystad • Publicerad 11 maj 2004

När 28-åringen i november förra året gick till socialförvalningen för att själv få bidragspengar ska han ha stulit en annan bidragstagares check på 1000 kronor ur dennes jackficka. Därefter gick mannen direkt till Sparbanken där han försökte lösa ut checken. Han hade en annan man med sig som skulle intyga att checken verkligen var utställd till honom, eftersom han inte kunde visa någon legitimation. Bankpersonalen anade oråd och kontaktade socialförvaltningen som kunde berätta att en check nyss stulits från förvaltningens kontor. En polispatrull tillkallades som grep mannen på banken. 28-åringens kompanjon hade försvunnit. Han själv åtalas för stöld och försök till bedrägeri. En månad efter denna händelse, i december 2003, var mannen åter på socialförvaltningens kontor i Ystad och försökte få pengar. När han inte fick detta uttalade han ett hot att han skulle misshandla socialsekreteraren om han inte fick några pengar. Trots flera uppmaningar att lämna kontoret dröjde sig mannen kvar och uppträdde hotfullt. Åklagaren har rubricerat denna händelse som hot mot tjänsteman, som ensamt kan ge fyra års fängelse. Några månader senare, i slutet av februari i år, träffar en polispatrull på 28-åringen som är berusad och raglar på Stortorget i Ystad. När de ska omhänderta honom blir han aggressiv och försöker vrida sig ur polisernas grepp. När poliserna ska sätta honom i polisbilen vänder sig mannen till en av polismännen och, enligt åtalet, säger "Jag vet var din dotter går i skolan, vänta bara... ni vet inte vad jag kan göra". Polismannen känner oro över hotet eftersom han har två döttrar och att 28-åringen specificerat "din dotter". 28-åringen hävdar att han varken kan erkänna eller förneka brottet eftersom han var berusad och inte minns att poliserna omhändertog honom. Brottsrubriceringen för denna händelse är förgripelse mot tjänsteman, grovt brott. Maximal påföljd för detta brott ensamt kan ge fyra års fängelse. 28-åringen har gjort flera erkännanden gällande checkstölden, bedrägeriet och hot mot tjänsteman i förhören, men sedan han fått ta del av förhörsprotokollen har han dragit tillbaka sina uppgifter och förnekar brott. Mannen har även några andra åtal för brukande av narkotika och stöld som väntar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.