Annons

Att handla cirkulärt, den nya trenden

Allt fler handlar second hand, framförallt syns en trend bland ungdomar. Gamla kläder och prylar är det nya nya.
Även influensers börjar så smått hoppa på denna trend.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ystad • Publicerad 13 december 2020

Länge har det varit trendigt för influensers att skapa sina egna klädkollektioner med företag som NA-KD och Nelly, en icke hållbar trend som nu börjat vända. Istället har några få influensers börjat samarbeta med second hand-företag och skapat mer hållbara kläder.

Ett exempel på detta är Philippa Parnevik som blev känd från tv-serien med samma titel som familjens efternamn. Philippa studerar ”fashion sustainability” (hållbarhet inom mode) på Fashion Institute of Technology i New York och har precis släppt en klädkollektion med second hand-appen Plick.

Annons

Kläderna hon skapat är helt och hållet omgjorda kläder och kollektionen innehåller endast 30 plagg för att inte bidra till överkonsumtion.

Familjen Parnevik i tv-programmet ”Parneviks”. Philippa i ljus topp till vänster.
Familjen Parnevik i tv-programmet ”Parneviks”. Philippa i ljus topp till vänster.Foto: Linus Hallsenius

Nu uppmanar Philippa Parnevik sina följare att tänka mer på vad och hur de konsumerar samtidigt som hon vädjar till andra influensers att skapa mer hållbart eller att inte skapa alls.

Trenden i Ystad

Att influensers uppmärksammar ett mer hållbart shoppingmönster märks även i en mindre stad som Ystad, där allt fler ungdomar nu ser Öppna Hjärtat som ett alternativ till H&M eller Åhléns.

En av ungdomarna som på senaste tiden har börjat handla mer second hand är Sara Hellström. Sara är 20 år gammal och pluggar just nu kurser på distans, blanda annat kursen hållbar utveckling och CSR (corporate social responsibility).

Sara Hellström.
Sara Hellström.Foto: Privat

– När jag var liten handlade vi jättemycket second hand-kläder, säger Sara och berättar att hennes mamma brukade ta med henne och hennes syster till en klädmarknad i Nöbbelöv.

– Som jag minns det var där så sjukt mycket kläder, det var kläder överallt!

”För mig känns det svårt att rättfärdiga att handla alla sina kläder nya när det finns så mycket kläder som inte används.”
Sara Hellström

Hon berättar att hon slutade handla second hand i tonåren, då var det inte coolt alls. Alla skulle mer eller mindre ha likadana kläder. Det var för lite mer än ett år sedan som hon började bli mer intresserad av second hand-kläder igen.

– Främst handlar jag second hand för miljöns skull, klädindustrin har ju extremt stor påverkan på miljön. Modeindustrin som den ser ut i dag bygger på ”fast fashion” och trender kommer och går fortare än någonsin. Ett tag var det ”bomberjackan” som var trendig, då skulle alla ha en sådan. Inte bara en, utan helst en i varje färg. Någon månad senare skulle man absolut inte ha en ”bomberjacka”.

Dessa snabba trender bidrar till att klädföretagen inte kan producera sina plagg på ett hållbart sätt. Det gäller både ur miljöaspekten, med utsläpp av kemikalier och vattenanvändning, men också hur de behandlar sina arbetare.

– För mig känns det svårt att rättfärdiga att handla alla sina kläder nya när det finns så mycket kläder som inte används. Men jag tycker också det är kul att handla begagnat för allt man köper är unikt, säger Sara Hellström.

Annons

Trots att det blir allt trendigare att handla second hand finns det fortfarande de som tvekar.

– Jag upplever att det är många som tycker att det är äckligt att handla begagnade kläder, men alla kläder tvättas innan de säljs, och du kan ju alltid tvätta kläderna själv när du kommer hem. Jag har också märkt att folk tror att alla second hand-kläder är slitna, vilket inte heller stämmer då kläderna noggrant sorteras innan de hängs ut i butiken.

I Sverige finns det ett överskott i många av second hand-butikerna. Särskilt under det senaste året, då de flesta spenderat mer tid hemma, har butikerna fått in mer kläder än de kan sälja. Detta har resulterat i att butikerna tvingats skicka kläder vidare till andra länder.

– En annan fras jag ofta hör folk säga är att det är omöjligt att hitta något. Det kan lätt upplevas så om man aldrig tidigare har handlat second hand, men efter några gånger vänjer man sig och vet var och hur man ska leta. Man måste bara ge det lite tid. När man väl kommit in i det blir det en mycket roligare shoppning-upplevelse än att handla i en ”vanlig” butik, säger Sara Hellström.

Tips

Tre snabba tips till dig som vill handla second hand

1. Prova mycket

2. Prova sånt som du kanske inte annars skulle provat

3. Ge det tid, det tar några gånger att lära sig hur man ska leta

Tips

Bästa second hand-affärerna

Öppna Hjärtat - Ystad

Beyond Retro - Malmö

Pop Butique - Malmö

Humana - Malmö

Björk & Frihet - Malmö

Smilla RoxeniusSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons