Annons

Baconchips och fritidsbad

Fritidsbadet var det givna målet på fredagseftermiddagen när barnen var små. De är stora nu men pratar fortfarande när badet kommer på tal inte så mycket om badandet, bastun eller om de lite speciella omklädningshytterna. De minns de varma baconchipsen.
Ystad • Publicerad 3 september 2011
Ulf Mårtensson.Foto: 

Så är det med barndomens minnen, det som för stunden kan tyckas oviktigt är det som man minns.

Veckan som gått kan kanske någon kommunalpolitisk kalenderbitare minnas som veckan då politikerna äntligen bestämde sig för hur det ska bli med inomhusbadandet i stan i framtiden.

Annons

Ystads simsällskap var kritiskt medan andra föreningar var glada eller i varje fall lättade för att de fått ett besked.

Jag kan ändå sätta en symbolisk slant på att sista ordet ändå inte är sagt i den här frågan. Enligt kommunalrådet Kristina Jönsson (M) är det inte fråga om att bygga någon låda, en sorts simbadets blåvita basprodukt, utan att ge Ystad ett bad som är byggt för att hålla en viss arkitektonisk standard.

Jag hoppas att det blir så. Alldeles oavsett hur badet utformas tycker jag att den arkitektoniska pärlan Fritidsbadet bör få en värdig efterföljare. Annars kunde man lagt ner pengar på att renovera Fritidsbadet.

Det är inte en slump att Fritidsbadet finns med i både brittiska Wallanderfilmerna (som polisstation) och i Svinalängorna (som sig själv). Badet är en vacker tidstypisk byggnad som måste få en ny funktion nu när den inte ska vara bad längre. Rimligen måste byggnaden också hållas i ordning.

Österporthallens arkitektoniska charm har jag svårare att upptäcka. Men det är kanske för att jag inte har så många handbollsminnen härifrån, uppväxt som jag är i en annan handbollsstad.

Jag kommer dock ihåg en gång när jag var lagledare för ett ungt gäng handbollskillar från HK Björnen i Sjöbo. Vi förlorade match efter match men så plötsligt hände det något och vi höll på att slå Ystads IF. Detta till på köpet i vargens håla, i Österporthallen. I andra halvlek gav deras tränare, som om jag inte minns fel var Basti Rasmusson, order om att hans lag skulle spela man mot man. Mina stackars killar hade aldrig varit med om något liknande, och så förlorade vi även den matchen. En typisk lagledarförlust, kan man tycka.

Det minnet gör inte att jag drömmer vackra drömmar om Österporthallen. Det hade säkert varit annorlunda om vi hade vunnit.

Taner Caliskan
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons