Annons

Båda rånarna döms till fängelse

Kvinnan som rånade sin exman dömdes tillsammans med sin 21-årige kumpan i går för rån till två och ett halvt års fängelse av Ystads tingsrätt.
Ystad • Publicerad 21 mars 2014

Den 7 januari tog sig exfrun och 21-åringen till 69-åringen i en by utanför Ystad. När de bjudits in i huset slår de ner mannen med ett järnrör och binder honom med buntbant. Under hot försöker rånarna att tvinga fram koder och inloggning till kassaskåp och datorbank.

Kvinnan har hela tiden hävdat att hon var själv på platsen, men rätten skriver i domen att de berättelser som de dömda rånarna har gett är fulla med oklarheter och motsägelser. Enligt tingsrätten råder det ingen tvekan om att gärningen har utförts av två personer.

Annons

Det fanns under rättegången ingen teknisk bevisning som band 21-åringen till platsen. Mannen som rånades och de vittnen som hördes vid rättegången har inte heller kunnat peka ut 21-åringen. Trots detta gör tingsrätten bedömningen att det inte är tänkbart att någon annan än 21-åringen skulle kunna vara den andra rånaren. Som grund för detta finns ett signalement, det faktum att exfrun och 21-åringen kände varandra väl och greps tillsammans i en gemensam bostad, att 21-åringen kan knytas till stöldgods från rånet och att hans telefon har knutits till platsen. Den rånade mannen, en granne och en taxichaufför var också säkra på att de har sett två personer på platsen.

Tingsrätten anser inte att något annat straff än fängelse kan komma på tal. Gärningen har varit planerad och utförts mot en äldre person med tillhyggen och tingsrätten skriver ett våldet kunde "lätt ha fått långt allvarligare konsekvenser än som nu blev fallet

Exfrun och 21-åringen ska betala skadestånd för kränkning till den rånade mannen på 30 000 kronor. De ska också ersätta honom för utlägg, inkomstförlust samt sveda och värk.

YA har sökt åklagare och advokater för kommentarer kring domen, men ingen av dem fanns tillgänglig på fredagen.

INTERNAL INTERNAL
Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons