Badsugna ger inte upp: ”Man måste våga tänka visionärt”
Susanne Keyser pekar mot stranden vid marinan. Ett gäng trutar flyger över ansamlingarna av mörk tång.
Några av länsstyrelsens vattenmätningar visar att vattnet är otjänligt. Länsstyrelsen pekar också ut andra problem med förslaget till detaljplan.
– Jag är inte en sån som ger upp. Vi ska kunna hitta en väg och inte fastna i ett nej. Vi fortsätter jobba med detta och dra i trådar, för att hitta lösningar, säger Susanne Keyser.
Det är dagvattenledningar och ett så kallat nödavlopp som är den främsta anledning till att vattnet vid den centrala stranden i marinan har fått betyget otjänligt i några av Länsstyrelsens mätningar.
Vattenmätningarna är gjorda inne vid stranden och badhuset är tänkt att ligga en bit ut, vid slutet av den långa brygga som byggdes 2004.
”Ja, det är jättedyrt att lägga om rören men har vi råd att låta bli, som kommun?”Susanne Keyser
– Ja, det är jättedyrt att lägga om rören men har vi råd att låta bli, som kommun? frågar Susanne Keyser retoriskt.
Hon tycker det är konstigt att staden inte satsar på att göra vattnet tjänligt inne vid den centrala stranden, en strand som många kommuner skulle drömma om att ha.
– Vi har en badstrand mitt inne i stan som inte är en badstrand så att säga. Vill politikerna ha det så? Allting hänger ihop. Man måste våga tänka visionärt, de beslut vi fattar nu är viktiga för framtiden.
Länsstyrelsen pekar också på att Ystad är en fiskehamn, och därmed gäller vissa krav. Susanne Keyser frågar retoriskt: ”hur många yrkesfiskare ser du?” I småbåtshamnen guppar några segelbåtar kvar efter att turisterna har åkt hem. En av kritikpunkterna mot ett eventuellt kallbadhus är att seglare kan få det svårt.
– Då får de väl bli bättre på att segla, säger Susanne Keyser och skrattar lite.
Paula Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att hon är väldigt positiv till ett kallbadhus i Ystad. Den nya detaljplanen behövs för att få ett kallbadhus på plats, och tjänstemän på kommunen har arbetat i två år med den.
– De gjorde en totalvändning i den här frågan och nu tittar vi för fullt på en lösning som ska vara godtagbar för Länsstyrelsen.
Enligt både henne och Håkan Damm (KD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är målet att ett kallbadhus ska stå på den plats som är tänkt.
Att flytta ledningar – och reningsverk – för att fixa vattnet i marinen, är en för stor kostnad, enligt Paula Nilsson. I stället hoppas hon att en sorts vattenmätare som de arbetar med i Helsingborg (som har tre kallbadhus) ska göra handläggarna på Länsstyrelsen nöjda.