Bagarduon satsar västerut

Ystad Artikeln publicerades
Simon Meijer, bagerichef på Söderberg & Sara, plockar fram en deg som ska bli croissanter.
Foto:Mark Hanlon
Simon Meijer, bagerichef på Söderberg & Sara, plockar fram en deg som ska bli croissanter.

Tilde Möller och Per Söderberg, duon bakom hantverksbageriet Söderberg & Sara, expanderar sin matkoncern till Malmös nya saluhall 2016.

Under 2015 har Söderberg & Sara utökat sin verksamhet med en bagerifilial i Malmö. Nästa år startar de en pizzeria på en ny spännande adress.

– Vi gillar att ta oss vatten över huvudet. Vi får krypningar när det inte händer något, och då måste vi ibland ställa till det för oss själva. Att det blev en ännu en satsning i Malmö kom sig av att vår filial blev väldigt väl mottagen där och väldigt många efterfrågade våra pizzor, säger Per Söderberg.

Han och Tilde Möller dammar av sig mjölet och tar en paus från slitet i rörelsens hjärta, i bageriet på Söderberg & Sara i Ystad.

För drygt två år sedan tog de över Kafferosteriet på Österlen, i Örum, som sedan dess lockar en stor publik som vill äta deras pizzor. Allt har dock inte gått som på räls.

– Det var riktigt tufft att satsa på en ny restaurang med en nyfödd. Det rekommenderar vi inte, men det gick det också, säger Tilde Möller.

Efter att de i våras slog upp en bagerifilial vid trendiga Sankt Knuts torg i Malmö, har det nu blivit klart att de ska öppna en pizzeria i den nya saluhall som ska öppna intill Malmö Live hösten 2016.

Det är på sätt och vis erfarenheten av att driva en större restaurang (på Rosteriets lönelista finns omkring 35 personer) som fått paret att vilja öppna en mindre.

– Vi har haft uppemot 400 ätande på Rosteriet varje dag under sommaren. Det har varit bisarrt, svårt, kul och utmanande, med tanke på att vi är ett par bagare som vi tvingats lära oss att driva restaurang. Vi är stolta över vad vi lyckats med, men vi kan sakna det intima.

Ett av målen med deras nya pizzeria är att de ska servera vedugnseldade pizzor med ingredienser som de själva ska odla, på sitt tunnland mark hemma i Hedvigsdal.

– Vi kommer att odla sånt som inte är lätt att få tag på annars. Konstiga rötter, roliga blad och ätliga blommor, säger Tilde Möller.

Per Söderberg nickar och fortsätter:

– På ett mindre ställe kan vi servera lite smalare saker, till en kortare vinlista med knepigare drycker. Vi vill alltså vara friare att ändra på menyn och ha möjligheten att gulla lite mer med våra gäster.

Det ambitiösa projektet att bygga Malmö saluhall i ett K-märkt magasin är igång. Saluhallen beräknas öppna i november 2016.

Antalet platser på pizzerian ska begränsas till ett 30-tal.

– Vi hoppas kunna sköta stället på en pizzabagare och en dryckesglad matsalspersonlighet som gillar att sälja vin tidigt på dagen, eftersom vi – åtminstone i början – bara kommer att ha dagsverksamhet i Saluhallen. Vi kommer säkert också att flänga runt där en del, men vi räknas inte, säger Tilde Möller.

Det märks på paret att de trivs på jobbet.

– Att jobba som vi gör är en perfekt blandning av allt. Det innehåller allt från att hänga med skitroliga människor, baka, kommunicera, bygga saker och vara psykolog till personal med kärleksproblem till att göra spellistor med larvig musik, säger Tilde Möller.