Annons

Bankbasen mot väggen

Bankupproret är igång. Ett 30-tal arga bybor krävde i går att Sparbanken syd behåller kontoret i Ingelstorp. Bankens styrelseordförande Hans Boberg mötte dem öga mot öga, men gav klart besked att nerläggningsbeslutet ligger fast.
Ystad • Publicerad 16 september 2011
Hans Boberg mötte massiv kritik mot Sparbanken syds beslut att lägga ner kontoret i Ingelstorp när han besökte byn i går. "Vi har fortfarande kvar flest kontor av alla banker här i Ystad och på Österlen", sa han.
Hans Boberg mötte massiv kritik mot Sparbanken syds beslut att lägga ner kontoret i Ingelstorp när han besökte byn i går. "Vi har fortfarande kvar flest kontor av alla banker här i Ystad och på Österlen", sa han.Foto: Sprisse Nilsson

Stämningen på parkeringsplatsen utanför bankkontoret var mycket upprörd på torsdagseftermiddagen. Solen sken, men det blåste i dubbel bemärkelse mot Hans Boberg när arga bybor ställde honom mot väggen för bankens beslut att lägga ner kontoret i Ingelstorp.

Madeleine Hägg leder protesterna. Hon är själv huvudman i banken och satt tidigare i styrelsen för Sparbanken i Ingelstorp. Med facit i hand beklagade Madeleine Hägg att byns bank gick samman med Sparbanken syd för fyra år sedan.

Annons

- Jag känner det som ett fruktansvärt svek. Det hela är väldigt dåligt skött. Jag känner mig kallad att hjälpa till och rädda banken, sa hon.

- Den här banken har genererat massor av pengar. Det har den gjort i generationer.

Byborna undrade om kontoret i Ingelstorp var olönsamt och efterlyste siffror. Andra såg bankens satsning i Malmö som ett rött skynke och ifrågasatte varför den inte satsar på Österlen i stället.

Madeleine Hägg uppmanade Hans Boberg att ta med alla de kritiska synpunkter som kom fram till nästa styrelsemöte i banken. Något han ocksålovade att göra.

- Jag ska naturligtvis ta med allt ni sagt till mig till styrelsen. Men jag tror inte att det blir något annat beslut, sa Hans Boberg.

- Man använder kontoren mycket mindre i dag än för bara några år sedan. Den trenden ökar. Vi försöker bedriva en bankverksamhet som är anpassad efter de behov och den tid vi lever i.

Hans Boberg förstår att beslutet väcker känslor och att byborna är upprörda.

- Det går inte att säga något i dag som gör att ni förstår eller accepterar beslutet. Jag kan bara be er respektera det, sa han.

- Jag är inte förvånad över stämningen. När man lägger ner ett kontor blir det upprört.

Hans Boberg fick också frågor om vad som ska hända med bankbyggnaden, men där hade han inget svar. Några undrade också hur länge kontoret i Borrby får leva vidare.

Annons

- Det kommer att vara kvar, lovade Hans Boberg.

Trots uppslutningen var Madeleine Hägg inte helt nöjd.

- Det skulle ha varit fler här, men de är ute och skördar. Alla vill att vi ska få behålla banken, säger hon.

Maria Sällberg
Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons