Bärgare – med livet som insats städar de upp efter olyckor

Blåmärken efter passerande bilisters backspeglar är vardagsmat. Liksom utskällningar från bilister som vill fram.
Bärgarna får ta många smällar när de städar upp efter olyckor längs vägarna. Och de förfäras över medtrafikanternas hänsynslöshet.
Ystad • Publicerad 1 februari 2019
Lars-Göran Hansson bärgar en lastbil med trafiken runt om sig.
Lars-Göran Hansson bärgar en lastbil med trafiken runt om sig.Foto: Mark Hanlon

När en lastbil hamnade i diket på Dag Hammarskölds väg på torsdagsmorgonen var Lars-Göran Hansson snabbt på plats med sin bärgningsbil. Han är kontrakterad bärgare för hela sydöstra Skåne och när blåljuspersonalen gjort sitt är det han som tar vid.

Härom veckan blev en bärgare påkörd i samband med att han arbetade längs E16 i Dalarna. Mannen blev svårt skadad.

– Man får ont i magen. Det har varit nära ögat många gånger och när man hör om en kollega som skadas allvarligt saknar man ord.

Lars-Göran Hansson får en beställning på en bärgning och noterar uppdraget i sitt rullande kontor.
Lars-Göran Hansson får en beställning på en bärgning och noterar uppdraget i sitt rullande kontor.Foto: Emma Lawesson

Lars-Göran Hansson har arbetat som bärgare i 33 år. Mitt inne i Tomelilla ligger hans firma Sydlarm. Han menar att hans jobb inte längre är detsamma som det en gång var.

– När jag började fanns det en helt annan hänsyn. Nu tänker de flesta bara på sig själva. De ska fram, till varje pris, säger han.

Bärgarn från filmen Bilar är den givna väggprydnaden i fikarummet hos Sydlarm, där Mikael Gustavsson jobbar sedan dryga året.
Bärgarn från filmen Bilar är den givna väggprydnaden i fikarummet hos Sydlarm, där Mikael Gustavsson jobbar sedan dryga året.Foto: Emma Lawesson

Liksom för vägarbetare, räddningstjänstpersonal och alla andra som har sin arbetsplats längs vägarna gäller det för bärgarna att vara vakna.

– Man har liksom ett och ett halvt öga på trafiken och ett halvt på det man arbetar med. Man kan aldrig slappna av, säger Lars-Göran Hansson.

Det har varit nära ögat mer än en gång.

– Något allvarligt har jag faktiskt inte varit med om. Men jag har fått blåmärken efter bilar som kör så nära att de skulle kunna sno ens plånbok i bakfickan. Det gör rejält ont att få en backspegel i sidan om bilen passerar i 70.

Linda Torstensson och Mikael Gustavsson älskar sitt jobb som bärgare, men beklagar att medtrafikanterna inte kan visa mer hänsyn när de jobbar längs vägarna.
Linda Torstensson och Mikael Gustavsson älskar sitt jobb som bärgare, men beklagar att medtrafikanterna inte kan visa mer hänsyn när de jobbar längs vägarna.Foto: Emma Lawesson

Vid flera tillfällen har han också fått laga sina bärgningsbilar efter att de blivit påkörda.

– Det visas ingen hänsyn. Men nu är det ju inte så att vi står där på vägen för att vi tycker det är kul. Vi är där för att underlätta för trafikanter att ta sig fram.

Mer än en gång har Lars-Göran fått dirigera trafik för att själv kunna ta sig fram till olycksplatsen.

– Bilister som fastnat i en kö efter en olycka fattar liksom inte att de lär bli sittande tills bärgningsbilen kommit fram. Men det händer att jag får gå ur bilen och förklara det för folk.

Bärgarnas arbetsplats är farlig.
Bärgarnas arbetsplats är farlig.Foto: Mark Hanlon
Lars-Göran Hansson förbereder sig på att dra upp lastbilen som råkat hamna bredvid vägen.
Lars-Göran Hansson förbereder sig på att dra upp lastbilen som råkat hamna bredvid vägen.Foto: Mark Hanlon

På hans firma jobbar två anställda. De alla ägnar sig åt att flytta fordon som av olika skäl inte kan köra för egen maskin. Under fjoråret hade firman 3 400 uppdrag. 500 av dem var att bärga krockskadade bilar från olyckor.

– Våra kunder är tacksamma för hjälpen de får. Det är medtrafikanterna som ställer till det, säger Linda Torstensson, som jobbat gör Sydlarm i sex år.

Bärgningsbilen behöver lite omsorg mellan uppdragen. Lars-Göran Hansson och Linda Torstensson hjälps åt.
Bärgningsbilen behöver lite omsorg mellan uppdragen. Lars-Göran Hansson och Linda Torstensson hjälps åt.Foto: Emma Lawesson

Hur attityderna längs vägarna skulle kunna ändras har hon funderat på.

– De som redan har körkort kan vi inte göra mycket åt. Men kanske borde alla ungdomar tvingas besöka ett vägarbete innan de får sitt körkort. Så att de själva får se hur det är, funderar Linda Torstensson.

Mer än en gång har det blivit högljudda diskussioner med bilister.

– Folk ber oss att akta på oss och ifrågasätter varför de inte kan få köra förbi när vägen är avstängd. Det händer också att folk kör rakt förbi avspärrningar. Jag försöker hålla mig lugn, men det är svårt i bland, erkänner kollegan Lars-Göran Hansson.

Många bilister passerar också på tok för fort. Som om de inte ens sett att bärgarna står där mitt på vägen.

– En bidragande orsak till att bilister inte har fullt fokus på vägen är mobiltelefonerna, säger Linda Torstensson.

Hela sydöstra Skåne är Sydlarms arbetsfält.
Hela sydöstra Skåne är Sydlarms arbetsfält.Foto: Emma Lawesson

Lars-Göran Hansson håller med och drar sig till minnes en händelse han själv blev vittne till. En lastbil hade kanat av vägen i höjd med Bjäresjörasten på E65:an. Han skulle vinscha upp bilen och höll med sin bärgare inne på rastplatsen. På vägen intill swishade trafiken förbi.

– Plötsligt kom det en bil och saktade ner. Föraren langade upp mobilen och tog bilder på när jag jobbade. Bilarna bakom honom hann dock inte bromsa utan körde in i varandra. Själv försvann han i väg. Man förstår inte alltid hur folk tänker, säger Lars-Göran Hansson som fick bärga även dessa bilar från platsen.

Hans råd till trafikanter som närmar sig en trafikolycka är ganska tydligt:

– Släpp för helvete på gasen och visa respekt.

Lastbilen behövde hjälp att komma upp på vägen.
Lastbilen behövde hjälp att komma upp på vägen.Foto: Mark Hanlon
Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.