Annons

Barnmorskorna är kvar

I generationer har mödravården tagit hand om blivande mammor i Ystad. Och det fortsätter man med. Numera hör barnmorskemottagningen till primärvården, men för patienterna är det mesta som vanligt.
Ystad • Publicerad 19 september 2011
Jeanette Kullgren, Bitte Berggren, Marie Eberhardson, Birgitta Persson och Anna-Lena Ericsson på barnmorskemottagningen finns kvar.
Jeanette Kullgren, Bitte Berggren, Marie Eberhardson, Birgitta Persson och Anna-Lena Ericsson på barnmorskemottagningen finns kvar.Foto: Anette Sjöstrand

– Den stora skillnaden för blivande mammor är att de måste lista sig, nu sedan hälsovalet även omfattar mödrahälsovården, säger enhetschef Bitte Berggren.

Nyordningen på barnmorskemottagningen började gälla den första september. Men av den märker patienterna inte så mycket.

Annons

– Den kunniga och erfarna personalen är kvar. Vi är dessutom kvar i samma lokaler ett tag till, berättar Bitte Berggren.

Obruten vårdkedja

På sikt är det meningen att barnmorskemottagningen ska flytta in i vårdcentralen.

– Där kommer vi närmre barnhälsovården, påpekar barnmorska Jeanette Kullgren. Det är ett stort plus och ger en obruten vårdkedja för mammor och barn.

Den organisatoriska flytten från KK till primärvården innebär däremot att den välfungerande vårdkedjan mellan mödravården och KK är bruten.

– Det kommer inte drabba patienterna. Vi kommer även i fortsättningen att ha ett bra samarbete med specialistmödravården, säger Bitte Berggren.

Barnmorskemottagningen erbjuder, precis som tidigare två ultraljud. Snart finns bilderna dessutom i 3D.

Föräldraförberedande grupper, vattengympa för gravida samt akupunktur mot foglossning och klimakteriebesvär är annat barnmorskorna kan ge. Till barnmorskemottagningen kan man även komma för att få taget cellprover och för preventivmedelsrådgivning.

Inte märkt konkurrens

Hälsovalet har inneburit att Ystad fått ytterligare en barnmorskemottagning, sedan Nova öppnat en på Missunnavägen. Men mödrahälsovården på lasarettsområdet har inte märkt av någon konkurrens.

Annons

– Vi har väldigt många patienter och skriver varje dag in ett par nya blivande mammor.

Just nu råder något av en babyboom. Det beror bland annat på att de som är födda på slutet av 1980-talet och som nu blir mammor, är många.

– Barnafödandet går upp och ned och just nu är det upp, konstaterar Bitte Berggren.

Eftersom barnmorskemottagningen förlorat personalresurser i samband med omorganisationen, har de fullt upp.

– Men det finns alltid plats för fler patienter.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons