Bassänghopp och politikerdopp invigde badhuset

Banden klipptes och tornväktaren blåste i luren uppe på den höga trampolinen. Men det var nog det stora bassänghoppet där både kommunalrådet Kristina Bendz (M) och oppositionsrådet Kent Mårtensson (S) ingick som mest markerade fredagens invigning av Ystads nya badhus.
Ystad • Publicerad 12 september 2014
Systrarna Astrid och Ester Glad provade äventyrsbadet: Det är superkul här. Det är bäst när det går riktigt fort., säger de och gör sig redo för en ny runda.
Systrarna Astrid och Ester Glad provade äventyrsbadet: Det är superkul här. Det är bäst när det går riktigt fort., säger de och gör sig redo för en ny runda.Foto: Foto: Moa Dahlin
Politiker och elitsimmare inväntade signalen för att hoppa.
Politiker och elitsimmare inväntade signalen för att hoppa.Foto: Foto: Moa Dahlin
Kompisarna Benjamin Thorelli, William Holmström och Hannes Pousard roade sig i det nya badhuset: Det är grymt. Rutschkanan är lite långsam när man åker med ringarna det kunde vara lite högre vattentryck, var deras intryck den första dagen.
Kompisarna Benjamin Thorelli, William Holmström och Hannes Pousard roade sig i det nya badhuset: Det är grymt. Rutschkanan är lite långsam när man åker med ringarna det kunde vara lite högre vattentryck, var deras intryck den första dagen.Foto: Foto: Moa Dahlin

- Det är ofattbart att badhuset nu är öppet, säger Kristina Bendz.

Kent Mårtensson instämmer:

- Det är många års diskussioner som slutar här nu, säger han.

Klockan 14 hade en lång kö med speciellt inbjudna gäster bildats utanför badhuset. Alla väntade på den högtidliga invigningen. En sidodörr till det nya badhuset öppnades och där gjorde Kristina Bendz, Kent Mårtensson och kommunfullmäktiges ordförande Matts Johnsson (FP) entré iförda endast badrock.

Låst dörr

Alla tre hjälptes åt att klippa banden på badhusets dörrar men sedan blev det stopp. Dörren var låst och gick inte att öppna. Det löstes dock snabbt och invigningen kunde fortsätta.

Hammenhögs konstsimklubb bjöd på uppvisning liksom Simon Sjödin från simlandslaget och pianisten Angelica Alm.

- Badhuset och arenan är det jag är mest stolt över den här mandatperioden. Att stå här är mäktigt, säger Kristina Bendz och medan blicken letar sig ut över vattnet och vidare mot panoramafönstren som ramar in bassängen.

Till för alla

Hon poängterade att badhuset inte enbart är till glädje för Ystadsborna utan för hela sydöstra Skåne.

Slutligen kom det alla väntat på. Kristina Bendz, Kent Mårtensson och Matts Johnsson tog av badrockarna och placerade sig längs bassängens kortsida med startpallarna. Ännu fler politiker slöt upp bredvid dem och successivt fylldes sedan bassängens alla kanter med fler och fler människor. På en given signal hoppade alla i vattnet och Ystads nya badhus var verkligen invigt.

Någon timme senare fortsatte invigningen men nu för allmänheten som också fick tillgång till sitt nya badhus.

Taner Caliskan
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.