Bensinbolag vägrar betala sanering

Marken på en före detta bensinstation i Löderup är förorenad. Ystads kommun vill utdöma vite om den före detta mackägaren inte sanerar marken. Bensinbolaget Norsk Hydro vägrar bekosta någon sanering.
Ystad • Publicerad 2 maj 2002

Macken stängdes år 2000 efter flera decennier. I samband med nedläggningen gjordes undersökningar som visar att marken och grundvattnet är förorenade. Föroreningarna överstiger naturvårdsverkets riktvärden och halten av bensen är mycket allvarlig, skriver miljöförvaltningen till mackägaren. Miljöförvaltningen vill förelägga mannen, som också äger marken, att göra en sanering vid ett vite om 100 000 kronor. Ärendet ska upp på miljönämndens bord för beslut den 23 maj. Men mackägaren och hans ombud menar att det är oljebolaget som bör ses som verksamhetsutövare och svara för saneringen. Ingvar Persson jobbar på Petroleumhandelns Riksförbund (PRF) och företräder mackägaren. - Den enskilde bensinhandlaren, han kan påverka väldigt lite av det som händer, säger han. I ett svarsbrev till miljöförvaltningen nämner han bland annat att det är oljebolaget som levererar bensinen och ordnar tankbil, att de rörledningar som bensinen passerar när kunden tankar ägs av oljebolaget och att oljebolaget också bestämmer vilken typ av rör, pumpar och installationer som ska användas. Vid fel på anläggningen är det oljebolaget som står för åtgärderna. - Den enskilde bensinhandlaren har dessutom inga pengar till en sanering. Bensinhandlare tjänar inte världens pengar, det är oljebolagen som har resurserna, säger Ingvar Persson. Han uppskattar att en sanering kan kosta ett par hundra tusen kronor. Enligt Ingvar Persson brukar de stora bolagen bekosta sanering av bensinstationer. - Det här är nog första gången jag hör att man inte är beredd att ta det. Jag har inte fått in någon rapport från någon medlem som fått betala själv, säger han. Fram till 1995 fanns en gemensam fond där oljebolagen satte in pengar till sanering. Efter 1995 har respektive bolag betalt ut pengar självt. Även Michael Horn, miljöchef i YStad, har fått veta att Norsk Hydro inte är intresserat av att ta ansvar för saneringen. Han har skrivit till dem för att undersöka om leverantören av bensinen kan ha gjort något fel, men inte hittat något som tyder på det. Själv tolkar han miljöbalken som att det är mackägaren som varit verksamhetsutövare. Han tror dock att fallet kan komma att överklagas i flera instanser på grund av att det är principiellt intressant och många andra bolag hjälpt till med saneringar. Michael Horn betonar att föroreningarna på macken inte är farliga för allmänheten och att grundvattnet inte kan komma vidare på grund av hård lera. YA har sökt mackägaren samt representanter på Norsk Hydro för kommentarer utan att lyckas nå dem.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.