Beredskapen är god – skolmat lagad utan el får godkänt betyg
Köket på Restaurang Guldstjärnan som skolmatsalen på Köpingebro skola kallas, passade på att testa sin förmåga att få fram lunch till barnen utan el. I ösregnet hade de slagit upp ett tält utanför skolköket och på två stora gasoluppvärmda muurikkor brassades det gryta till över 400 hungriga.
– Det är en vegetarisk thaigryta med kikärtor, bambuskott och kokosmjölk som serveras med pasta, presenterar kocken Mats Nilsson dagens lunch.
Till det serverades istället för den vanliga salladsbuffén endast två sorters grönsaker, råa morötter och tomat samt knäckebröd. Måltidsdryck blev vatten ur medhavda vattenflaskor och lunchen intogs på engångsmaterial.
– Är det kris så är det. Då är det inte rimligt att tänka att vi kommer att ha möjlighet att servera en salladsbuffé, säger Mats Nilsson.
Ingredienserna i grytan är konserverade, sojastrimlorna som utgör proteinet är torkat.
Att rätten är just en gryta är extra utmanande.
– Många barn tycker inte om när man blandar ihop maten, säger kocken Therese Grahm.
Pastan som serveras till grytan hade de dock förkokt. Av tidsskäl och för att inte blanda ingredienser alldeles för mycket.
– Man kan så klart koka pasta i grytan, men det blir väldigt klibbigt när man gör så mycket och det skulle suga åt sig mycket av vätskan, säger Therese Grahm.
– Det hade också gått att lägga pastan i blöt, säger Mats Nilsson.
Så vad tyckte då barnen om ”beredskapsmaten”? Eleverna i förskoleklass var först ut och det var spridda skurar: från dubbeltumme upp till dubbeltumme ner.
– Bra. Gott men lite starkt, säger Meja Holmberg.
– Det var bra med sås på. Den var det godaste, säger Wilgot Nilsson.
– Det var lite starkt, men det kunde varit starkare. Mer chili. säger Viggo Markne.
De äldre eleverna var enligt Mats Nilsson mer positiva än de yngre.
– Många trodde att det var kyckling och det är smaker som ligger rätt i deras smakbild, säger han.
Nästa vecka är det önskevecka i Restaurang Guldstjärnan. Beredskapsgrytan tar sig inte in på elevernas önskelista över maträtter:
– Kyckling-nuggets! önskar Wilgot Nilsson
– Hamburgare! önskar Meja Holmberg.
– Pizza! önskar Viggo Markne.
Enligt kökspersonalen så är det dock klassiker som pannkakor, spagetti och panerad fisk med kall så s som alltid platsar på skolmatens topplista.