Annons

Beredskapen är god – skolmat lagad utan el får godkänt betyg

Går det att laga varm skollunch utan el? Som en del av beredskapsveckan lagades torsdagens lunch i Köpingebro utan el.
Först ut att smaka var förskoleklassen.
– Gott men lite starkt, tyckte Meja Holmberg som tillsammans med Wilgot Nilsson och Viggo Markne gav beredskapsgrytan tummen upp.
Köpingebro • Publicerad 26 september 2024
På två stora muurikkor och med delvis förberedd pasta lagade Therese Grahm och Mats Nilsson 420 portioner skollunch utan el.
På två stora muurikkor och med delvis förberedd pasta lagade Therese Grahm och Mats Nilsson 420 portioner skollunch utan el.Foto: Sprisse Nilsson

Köket på Restaurang Guldstjärnan som skolmatsalen på Köpingebro skola kallas, passade på att testa sin förmåga att få fram lunch till barnen utan el. I ösregnet hade de slagit upp ett tält utanför skolköket och på två stora gasoluppvärmda muurikkor brassades det gryta till över 400 hungriga.

– Det är en vegetarisk thaigryta med kikärtor, bambuskott och kokosmjölk som serveras med pasta, presenterar kocken Mats Nilsson dagens lunch.

Annons

Till det serverades istället för den vanliga salladsbuffén endast två sorters grönsaker, råa morötter och tomat samt knäckebröd. Måltidsdryck blev vatten ur medhavda vattenflaskor och lunchen intogs på engångsmaterial.

– Är det kris så är det. Då är det inte rimligt att tänka att vi kommer att ha möjlighet att servera en salladsbuffé, säger Mats Nilsson.

Ingredienserna i grytan är konserverade, sojastrimlorna som utgör proteinet är torkat.

Att rätten är just en gryta är extra utmanande.

– Många barn tycker inte om när man blandar ihop maten, säger kocken Therese Grahm.

Mats Nilsson smakar av thaigrytan som serverades som beredskapsmat på Köpingebro skola.
Mats Nilsson smakar av thaigrytan som serverades som beredskapsmat på Köpingebro skola.Foto: Sprisse Nilsson

Pastan som serveras till grytan hade de dock förkokt. Av tidsskäl och för att inte blanda ingredienser alldeles för mycket.

– Man kan så klart koka pasta i grytan, men det blir väldigt klibbigt när man gör så mycket och det skulle suga åt sig mycket av vätskan, säger Therese Grahm.

– Det hade också gått att lägga pastan i blöt, säger Mats Nilsson.

Så vad tyckte då barnen om ”beredskapsmaten”? Eleverna i förskoleklass var först ut och det var spridda skurar: från dubbeltumme upp till dubbeltumme ner.

Trots lite tveksamma miner var Wilgot Nilsson, Meja Holmberg och Viggo Markne överens om att den vegetariskaberedskapsgrytan som serverades med råa morötter och tomat fick godkänt betyg.
Trots lite tveksamma miner var Wilgot Nilsson, Meja Holmberg och Viggo Markne överens om att den vegetariskaberedskapsgrytan som serverades med råa morötter och tomat fick godkänt betyg.Foto: Sprisse Nilsson

– Bra. Gott men lite starkt, säger Meja Holmberg.

Annons

– Det var bra med sås på. Den var det godaste, säger Wilgot Nilsson.

– Det var lite starkt, men det kunde varit starkare. Mer chili. säger Viggo Markne.

De äldre eleverna var enligt Mats Nilsson mer positiva än de yngre.

– Många trodde att det var kyckling och det är smaker som ligger rätt i deras smakbild, säger han.

Nästa vecka är det önskevecka i Restaurang Guldstjärnan. Beredskapsgrytan tar sig inte in på elevernas önskelista över maträtter:

– Kyckling-nuggets! önskar Wilgot Nilsson

– Hamburgare! önskar Meja Holmberg.

– Pizza! önskar Viggo Markne.

Enligt kökspersonalen så är det dock klassiker som pannkakor, spagetti och panerad fisk med kall så s som alltid platsar på skolmatens topplista.

Det finns en beredskap för viss kris, men i längden är det oklart om barnen skulle kunna serveras varm skollunch, enligt Mats Nilsson.
Det finns en beredskap för viss kris, men i längden är det oklart om barnen skulle kunna serveras varm skollunch, enligt Mats Nilsson.Foto: Sprisse Nilsson
Blekt men gott. Med lite morötter och tomater som tillbehör blev thaigrytan med torkad soja en komplett beredskapsrätt.
Blekt men gott. Med lite morötter och tomater som tillbehör blev thaigrytan med torkad soja en komplett beredskapsrätt.Foto: Sprisse Nilsson
Förberedda för strömavbrott. Med ett tält och två gasolvärmda muurikkor lagade  Therese Grahm, Petra Svensson och Mats Nilsson i skolköket i Köpingebro drygt 400 portioner vegetarisk beredskapsgryta till lunch – utan att använda elektricitet.
Förberedda för strömavbrott. Med ett tält och två gasolvärmda muurikkor lagade Therese Grahm, Petra Svensson och Mats Nilsson i skolköket i Köpingebro drygt 400 portioner vegetarisk beredskapsgryta till lunch – utan att använda elektricitet.Foto: Sprisse Nilsson
Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons