Besökscentrum kan byggas i Kåseberga

Kommunen, riksantikvarieämbetet och naturvårdsverket vill ha ett natur- och kulturhus. Ett besökscentrum planeras att byggas i Kåseberga. Där ska turister, skolklasser och andra kunna lära sig mer om naturen på åsen och historien kring byn och Ales stenar.
Ystad • Publicerad 27 augusti 2004

- Det ska vara ett natur- och kulturrum där det både ges information och anordnas aktiviteter, säger stadsarkitekt Inga Hallén.

Bakom idén står riksantikvarieämbetet, naturvårdsverket och kommunen. Tillsammans har de länge diskuterat hur Kåseberga kan lyftas fram än mer än i dag. En önskan har varit att kombinera kunskapen om natur och kultur d de i stor utsträckning går ihop.

- Nästan allt landskapet som finns här är människopåverkat ända från början

Tanken på att bygga ett besökscentrum har legat och grott en tid men förra veckan när representanter från de båda statliga verken och kommunen var ute på plats beslöts att de skulle gå vidare.

Kommunen ska nu ansöka om pengar för att göra en förstudie. Den beräknas kosta en halv miljon kronor och en del väntas komma från en pott på 300 miljoner som naturvårdsverket ska dela ut under tre år till lokal och kommunal naturvård. Bidrag kan bland annat ges till projekt som leder till ökad information, folkbildning och annan kunskapsspridning.

- Vi tror att vi har goda möjligheter att få ett bidrag eftersom naturvårdsverket gärna vill att natur och kultur flätas ihop. Dessutom kanske inte konkurrensen är så stor nu första gången de delar ut pengar, säger Inga Hallén.

Både kommunen och riksantikvarieämbetet kan tänka sig att vara medfinansiärer av projektet. Vilka roller de olika parterna sedan ska ha i ett eventuellt bygge återstår att se. Men det blir säkert de statliga verken som har en huvudroll, som bygger och driver det, tror Inga Hallén.

Var ett besökscentrum skulle kunna placeras är ännu inte bestämt men stadsarkitekten menar att det vore bäst att bygga någonstans vid parkeringsplatsen så att på trycket nere i hamnen lättar.

I Sverige finns i dag ett 40-tal andra besökscentrum varav två i Skåne, Naturrum vid Stenshuvud och vid Söderåsen. Inget av dem kombinerar både natur och kultur.

Den 13 september ska bidragsansökan vara inne. I november får kommunen besked på om de får pengar till projektet.

Fotnot: Redan i fjor inledde riksantikvarieämbetet en satsning på Kåseberga och ordnade till exempel guidade turer vid Ales stenar. I år utökades den verksamheten med turer om både kultur och natur i runt byn.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.