"Besparingar kommer att drabba allmänheten"

Brandmännens fackförbund slår nu larm att aviserade besparingar riskerar leda till nedläggning av brandstationer och förlänga utryckningstiderna i sydöstra Skåne. ”Politikerna förstår inte tillräckligt mycket om vår verksamhet”, säger Olof Frithiof på Kommunal.
Ystad • Publicerad 12 maj 2012
Foto: 

Det pyr bland personalen inom Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund (SÖRF) och facken rasar. Politikerna räknar på tre olika besparingsalternativ, när Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo – av allt att döma – nästa år fortsätter driva räddningstjänstförbundet utan Skurup (se artikel intill). De vill att SÖRF ska spara mellan 5,6 och 9 miljoner kronor på en totalbudget av 60 miljoner kronor,

Själva splittringen är inte problemet, utan besparingarna som nu diskuteras, säger brandmannen Olof Frithiof som också är lokal ordförande för Kommunal.

– Det kommer att betyda nedläggning av någon eller några brandstationer i bygden, och helt klart uppsägningar av både deltids- och heltidsbrandmän. Det kommer att leda till kraftigt försämrade insatstider som, förstås, kommer att påverka tredje man när en olycka sker eller en brand inträffar. Det handlar faktiskt om småpengar som kan få väldigt stora konsekvenser.

Det förebyggande arbetet, när brandmännen bland annat besöker skolor och försöker förhindra att olyckor och eldsvådor inträffar, lär också få stryka på foten fruktar de fackliga.

Olof Frithiof får medhåll i sin kritik av kollegan och styrkeledaren Magnus Wilson som är ordförande för det andra facket på arbetsplatsen, Vision.

– Om det värsta inträffar, att man vill dra ner med nio miljoner kronor, då finns faktiskt risken att man måste göra Ystad till en deltidsstation. Vi förstår inte hur man ska få ihop det annars. Nio miljoner är ju 15 heltidsbrandmän, säger han.

Båda nämner nerdragningar inom Sydskånska gymnasiet, ett annat kommunförbundet, som ett jämförande exempel.

– Där säger man upp 20 lärare för att elevantalet minskar dramatiskt. Ok. Vad är skälet för att dra ner inom räddningstjänsten? Bara pengar. Folk krockar lika mycket som tidigare och bränder inträffar. Om något så ringer folk oftare till oss idag än för något år sedan, säger Olof Frithiof.

Utöver oron över vad de väntade besparingarna ska leda till råder en frustration över att tvisten kring Skurups utträde har dragit ut i mer än tre år.

– Ett konkret exempel på hur det påverkar oss är brandbilarna. Vi reparerar våra gamla brandbilar för mer pengar än det skulle kosta att leasa nya. Men politikerna kan inte ta några beslut i frågan förrän utträdet är löst, säger Olof Frithiof.

– Vi hoppas nu att politikerna sätter fart, att de tänker om och tänker rätt, säger Magnus Wilson.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.