Annons

Besvikelse på Svarteskola

Det råder förstämning på Svarteskolan. Kommunpolitikernas beslut inte bygga om den dåliga ventilationen gör både lärare och elever besvikna.
Ystad • Publicerad 29 mars 2007
"Man får ont i huvudet och det är ganska kvavt här inne". Lisette Green-Persson, Fredrik Stjernborn och Robin Svanberg-Svensson skulle gärna jobba i en trevligare arbetsmiljö.
"Man får ont i huvudet och det är ganska kvavt här inne". Lisette Green-Persson, Fredrik Stjernborn och Robin Svanberg-Svensson skulle gärna jobba i en trevligare arbetsmiljö.Foto: 
"Det luktar ruttet ägg här i bland". Andreas Göransson, Rijad Sadikovic, Max Richard, Felicia Andersson och Merhudin Muratovic.
"Det luktar ruttet ägg här i bland". Andreas Göransson, Rijad Sadikovic, Max Richard, Felicia Andersson och Merhudin Muratovic.Foto: 
"Vi har väntat länge nog". Linda Olsson, lärare och skyddsombud på Svarteskolan, tillsammans med en klass sex. BILD: ANETTE SJÖSTRAND
"Vi har väntat länge nog". Linda Olsson, lärare och skyddsombud på Svarteskolan, tillsammans med en klass sex. BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 

– Luften är väldigt torr här. Man får huvudvärk, blir torr i munnen och ibland så luktar det surt ägg här inne, säger en av eleverna i årskurs 6 på Svarteskolan.

Det var i onsdags som kommunstyrelsen sade nej till en ombyggnad av skolans ventilation. Anbuden på jobbet ligger över de anslagna ramarna och den politiska majoriteten anser sig inte kunna bära kostnadsökningarna. Formellt går ärendet nu tillbaka till samhällsbyggnadsnämnden för fortsatt hantering. – Vi har ju inte hunnit sätta oss in i beslutet, men det är ett chockbesked. Ventilationen är urusel, säger Linda Olsson, lärare och skyddsombud för Lärarförbund på skolan.

Annons

Den totala kostnaden för ventilation och övriga åtgärder som behövs - bland annat en ny handikapp toalett - är beräknad till 9,3 miljoner kronor. I de byggmöten som hållits sen i somras pekade det mesta på att spade skulle sättas i marken i mars i år. Renoveringen skulle därefter genomföras efter terminsslutet. Av det blir nu ingenting.

Skolan har 140 elever från förskolan och upp till sjätte klass. Husen är byggda under 70-talet och skolpersonalen svävar inte på målet: skolan är i stort behov av renovering.

Ett tillstånd som man menar gällt de senaste sju åren. Det gäller främst ventilationen, som ibland suger in odören från avloppet, i lokalerna. Men det handlar också om dåliga paneler och ruttna fönster. Dessutom har man svårt att hålla en jämn temperatur i skolbyggnaden. Den här gången ställde man stora förhoppningar på att kommunen verkligen skulle satsa på skolan. – Vi kan förstå att kommunen har behov av att göra andra investeringar, men vi har levt på hoppet och nu har vi väntat länge nog, säger Linda Olsson.

Den rent fysiska besvären till följd av bristerna yttrar sig i ögontorrhet, hudsprickor, klåda och en märkbart hög vattenkonsumtion bland eleverna. Eleverna menar att det ibland kan vara svårt att koncentrera sig under lektionerna.

– Det är väligt kvavt här och jag tycker att man oftast måste ha fönsterna öppna, säger Robin Svaneby-Svensson, i klass 6 på Svarteskolan.

Att kommunen nu valt att avstå från den planerade renoveringen tycker eleverna är taskigt. Från lärarnas sida avvaktar man nu närmast reaktionerna från skolförvaltningens tjänstemän och från föräldrarna. Förslaget från Tomas Lantz (m), kommunstyrelsens ordförande i Ystad, att under några år hyra in baracker i väntan på lägre byggkostnader anser Linda Olsson inte är en tilltalande lösning.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons