BILDEXTRA: Ystads minsta lägenhet till salu – ”Brunius residens” redo för invånare: ”Magiskt!”
Året var 1852 när lagman och borgmästare Tage Sylvan kunde flytta in i huset han låtit arkitekten och konsthistorikern Carl Georg Brunius rita åt honom. Sedan dess har huset genomgått flera mer eller mindre varsamma renoveringar.
– Det var den första utmaningen, att se igenom alla ombyggnader och hitta detaljerna som vi ville bevara och lyfta fram, berättar Martin Sjöström, vd på Orbital Projects som anlitats för att utveckla projektet.
– Det vi gjort är en varsam arkitektonisk restaurering med materialval, utförande och hantverk i absoluta toppklass som förlänger byggnadens livslängd med ytterligare 170 år.
När vi träffas arbetar en snickare fortfarande med en ytterdörr och parkettgolven är täckta av skyddande plast i alla lägenheterna. Men det är inte de historiska vingslagen i huset vi börjar prata om. Nej, det är badrummen.
– Det är Nasa-duschar i alla lägenheterna, berättar Martin Sjöström och fortsätter när han ser våra frågande blickar.
– Duscharna togs fram för att fungera i rymdfarkoster där vattnet måste återanvändas. Ett särskilt filter renar vattnet och använder det igen.
”Vi har velat foga samman dåtid med nutid. Flytta detta kulturhus in i 2024.”Farhar Jalalvand, Orbital Projects arkitekt
Duscharna styrs via en display där man knappar in exakt gradtal. Allt för att spara energi och vatten.
– Vi har installerat 14 stycken på Daniel Berlins restaurang Vyn. Och här finns en i alla lägenheter, berättar Martin Sjöström.
Med samma miljötänk återbrukas även annat vatten i badrummen. Toaletten spolas med använt vatten från handfaten. I en ”magic mirror” kan den intresserade knappa fram statistiken för vattenförbrukningen i sitt badrum.
Arkitekten Farhad Jalalvand, som jobbar för Orbital Projects, tar täten och visar oss in i en av de större lägenheterna. Ett enormt kök där alla arbetsytor är i marmor, köksskåen öppnas med handtag i mässing och fläktkåpan över spisen i köksön ersatts av en bänkfläkt. Allt för att inte förta utsikten mot de gamla fönsterna med originalbågar och ojämna kulturglas.
– Byggnaden är k-märkt och tillsammans med en byggnadsantikvarie har hela ombyggnaden gjorts med respekt för det bevarandevärda. Vi har velat foga samman dåtid med nutid. Flytta detta kulturhus in i 2024, säger Farhad Jalalvand.
I ett litet rum intill står en grön kakelugn och på golvet ligger tegelstenarna kvar sedan huset byggdes. Trappan upp till lägenhetens andra våning är också den samma som husets första invånare vandrade i för 170 år sedan.
I rummen på lägenhetens andra våning har väggarna en slät bröstpanel.
– I något av rummen satt panelen kvar och den nya vi satt upp är likadan, berättar arkitekten och förklarar att taklisterna i alla rummen är av samma slag som man i något rum hittade rester av innan renoveringen drog igång.
Takhöjden i lägenheterna är väl tilltagen och i flera av dem har utrymmet utnyttjats för att bygga sovloft.
Den största lägenheten är på 132 kvadrat fördelade på fyra rum. Prislappen är 6 575 000. Husets minsta lya är på 12 kvadrat och kostar 600 000 kronor.
Kanske blir det ett kryp-in som medlemmarna kan hyra av bostadsrättsföreningen för att hysa in gäster. Kanske köper någon av husets blivande invånare lyan som ett extra gästrum? Eller så får lägenheten en egen köpare, även om den bara består av ett rum, en hall och en toalett, med Nasa-dusch. En kokplatta kan man säkert få plats med.
– Jag har redan haft intressenter som vill köpa lägenheten separat. Lägenheterna har legat som ett kommande objekt på vår hemsida och intresset är stort för alla lägenheterna, berättar Malin Brönjemark, mäklare på Fastighetsbyrån, som håller en första visning av lägenheterna den 6 oktober.
Nu fortsätter projektet med fas två. På bakgården, mot Västra Vallgatan, ska det byggas tre radhus.