Annons

Bilister struntar i skyltar - nu stoppas trafiken

Tegnérgatan stängs av för genomfartstrafik. På riktigt, den här gången. Det visar sig nämligen att många inte förstår skyltningen.
Ystad • Publicerad 23 maj 2005
Gående och cyklister är utsatta vid bussgatan söder om Ängaskolan. Bilisterna nonchalerar skyltningen och använder Tegnergatan som transportsträcka till och från Malmövägen. Många kör dessutom väldigt fort. BILD: BASS NILSSON
Gående och cyklister är utsatta vid bussgatan söder om Ängaskolan. Bilisterna nonchalerar skyltningen och använder Tegnergatan som transportsträcka till och från Malmövägen. Många kör dessutom väldigt fort. BILD: BASS NILSSONFoto: 

" Både polisen och kommunen har fått åtskilliga klagomål med anledning av personbilisternas framfart. Många vet inte om att passagen vid Väktaregatan endast är avsedd för bussar, cyklar och mopeder, säger Bertil Borgström (m), andre vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Tegnérgatan i Ystad sträcker sig från Lagmansgatan i öster till Malmövägen i väster. Den springande punkten är "nålsögat" vid Väktaregatan. Halva bussgatan, försedd med ojämnheter, ska fungera som trafikhinder för bilar. Problemet är bara att förarna tar sig igenom hur lätt som helst. " Vi var skeptiska redan för tio-tolv år sedan när det här infördes. Folk med körkort borde begripa vad som menas med bussgata. Men vid poliskontroller visar det sig att många inte förstår skyltningen. Vissa känner till reglerna, men vet samtidigt att polisen inte prioriterar den här typen av övervakning, säger Bertil Borgström.

Annons

I ett medborgarförslag som behandlats i teknik- och fastighetsnämnden påtalas riskerna med bilister som använder Tegnérgatan som genomfartsled. Man bryter mot trafikreglerna för att vinna tid och kör ofta på tok för fort.

"Det är föräldrar som hämtar och lämnar barn vid Ängaskolan, det är taxi, blomsterbud, postbil, sopbil, glassbil, diverse kommunbilar, grävskopor, lastbilar" heter det i skrivelsen.

Avsändaren menar att de flesta använder Tegnérgatan för att undvika Kyrkogårdsgatan och rondellen vid Lambergskorset.

"Något måste göras för att skapa en tryggare och säkrare trafikmiljö för våra barn på Tegnérgatan och vid Ängaskolan innan det inträffar allvarliga olyckor" understryker avsändaren. Högsta tillåtna hastighet i anslutning till Ängaskolan är 30 kilometer i timmen. Men det är alltså inte alla bilister som respekterar fartgränsen. Medborgarförslaget går bland annat ut på att stänga av Tegnérgatan för genomfart helt vid det nuvarande hindret.

Bertil Borgström instämmer.

" Vi kommer att agera. På kort sikt genom fler hinder, exempelvis stolpar eller betonggrisar. Kanske även förstärkt skyltning. På lite längre sikt blir det en permanent lösning som stoppar all genomfartstrafik, förutom cyklister och fotgängare.

Det krävs emellertid omdragning av busslinjen, som i framtiden måste gå från Kyrkogårdsgatan fram till Kapellgatan, därefter vidare norrut till Malmövägen via hållplats på västra delen av Tegnergatan.

" Avstängningen sker i samråd med Skånetrafiken. Enligt min uppfattning är det inga problem om bussen kör via Kapellgatan i stället, säger Bertil Borgström.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons