Billigare köpa än hyra

Att samla all vuxenutbildning under samma tak blir dyrare än väntat. När lokalerna på regementsområdet byggs om för att hysa Forum Ystad drar kostnaderna i väg så mycket att kommunen överväger att köpa fastigheterna i stället för att hyra dem av LV 4 Vasallen AB.
Ystad • Publicerad 22 maj 2002

- Det kommer att bli billigare för oss i längden att köpa loss fastigheterna än att hyra dem, säger kommunalråd Thomas Lantz (m). 19 miljoner kronor finns avsatta för hyreskostnaderna under sex års tid. När ombyggnaden av de tre fastigheterna drar i väg blir den totala hyresökningen 100 kronor per kvadratmeter. I reda pengar 3,7 miljoner kronor dyrare. - Om vi köper fastigheterna så kan vi minska kostnaderna på sikt. Vi kan komma att utnyttja lokalerna i 25 års tid, säger Ingvar Persson (c). vasallen vill sälja De knappt 22 miljoner kronorna det skulle kosta kommunen att hyra fastigheterna motsvarar sex års hyreskostnader. För knappt det dubbla kan de bli dess ägare. - De är intresserade av att sälja byggnaderna till oss och det är deras uppgift att avveckla fastigheterna på regementsområdet, säger Thomas Lantz. I ett kostnadsförslag som LV4 Vasallen och Ystads kommun tagit fram tillsammans landar prislappen för att köpa alla tre byggnaderna på 41 miljoner kronor. Men det finns också beräkningar på om man skulle välja att bara köpa huvudbyggnaden och sedan hyra de andra två över en sexårsperiod. Då skulle priset bli 36,4 miljoner kronor plus kostnaderna för att hyra de två mindre fastigheterna. Som det ser ut i dag har kommunen tecknat ett hyresavtal med LV4 Vasallen AB där kommunen ges möjlighet att köpa dem om man skulle ändra sig. - Vi bestämmer oss först till hösten när projekteringen närmar sig sitt slut, säger Thomas Lantz. Anledningen till att ombyggnaden blev dyrare än beräknat är dels att tjänstemän på kommunen lagt förslag på omändringar som beviljats, bland annat kylsystem i datorrummen, dels att upphandlingen blev dyrare än väntat. Ystads kommun och LV 4 Vasallen är överens om att flytta fram slutdatumet för ombyggnaden till okänd framtid. Kommunfullmäktiges beslut att samla all vuxenutbildning har föregåtts av en hel del debatt. Oppositionsrådet Kent Mårtensson (s) var väldigt kritisk till projektet och menade att det kostade för mycket pengar. - Jag väntar med att kommentera de här uppgifterna till vi närmar oss slutet på projekteringen, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.