Annons

Bistro Gripen har öppnat på lasarettet

Efter en månad helt utan kafé på lasarettet i Ystad har nu Bistro Gripen öppnat.
– Det är mer ruljans här än det var uppe i matsalen och vi får många positiva kommentarer från kunder, säger Catharina Averfalk som är ansvarig för nysatsningen.
Ystad • Publicerad 23 september 2024
Jenny Tegelberg och Christina Averfalk har jobbat i matsalen tidigare. När de fick frågan om de ville driva lasarettets kafeteria var svaret självklart ja.
Jenny Tegelberg och Christina Averfalk har jobbat i matsalen tidigare. När de fick frågan om de ville driva lasarettets kafeteria var svaret självklart ja.Foto: Ida Helgesson

Det är nu Region Skåne som driver kafeterian på lasarettet. Bistro Gripen är ett koncept som redan finns på flera sjukhus i Skåne. Catharina Averfalk och Jenny Tegelberg driver den nya kafeterian, men har tidigare jobbat inom måltidsservice på lasarettet.

– När jag fick frågan sa jag ja nästan direkt. Jag och Jenny arbetar väldigt bra ihop och vi båda brinner för mötet med kunden, säger Catharina Averfalk.

Annons

De slog upp dörrarna för första gången den andra september och fyra veckor in har de fått bättre koll på vad folk vill ha.

– Uppe i matsalen sålde vi kanske sex pastasallader på en dag, men här är det ofta 20 stycken. Det tog ett tag för oss att anpassa utbudet, den första tiden hann jag knappt lämna köket innan det behövdes fylla på igen, säger Christina Averfalk.

Vid ingången till bistron finns ett presentbord. ”Vi fick inspirationen från Anna-Berthas som var här innan. Jag tycker man ska kunna köpa en liten present på ett sjukhus”, säger Christina Averfalk.
Vid ingången till bistron finns ett presentbord. ”Vi fick inspirationen från Anna-Berthas som var här innan. Jag tycker man ska kunna köpa en liten present på ett sjukhus”, säger Christina Averfalk.Foto: Ida Helgesson

Bistro Gripen har ett nära samarbete med köket på lasarettet där mycket förbereds. Den varma lunchen är vakuumförpackade rätter av olika slag men det säljs även sallader, mackor, kakor och godis.

– Godis och kakor är en nyhet, det hade vi inte uppe i matsalen.

Efter lunchen går kakorna åt. ”Då är det bara kakor, kakor, kakor. Alla vill ha fika”, säger Christina Averfalk.
Efter lunchen går kakorna åt. ”Då är det bara kakor, kakor, kakor. Alla vill ha fika”, säger Christina Averfalk.Foto: Ida Helgesson

Både Catharina Averfalk och Jenny Tegelberg säger att de försöker lyssna på vad kunderna vill ha och anpassa utbudet efter det. Det kommer till exempel snart att komma varma mackor på menyn. Inom konceptet Bistro Gripen i Region Skåne säljs det även pokébowls, vilket kan dyka upp även i Ystad. Öppettiderna är 8–15, men det kan komma att förändras framöver om efterfrågan är en annan.

– Besökstiderna är klockan 15–19, alltså finns det kanske en efterfrågan för fika även då. Men vi kommer att börja med dessa öppettider och se hur det går först, säger Christina Averfalk.

Varje dag får de uppskattning från kunder som har saknat en kafeteria.

– Jag tycker det är viktigt att ta sig lite extra tid och prata med människorna som kommer hit, det kan man behöva när man är på sjukhuset, säger Christina Averfalk.

Efter ett dopp i rehabpoolen provar Ulla-Britt Larsson, Anna E Weberg och Kent Olsson Bistro Gripen för första gången.
Efter ett dopp i rehabpoolen provar Ulla-Britt Larsson, Anna E Weberg och Kent Olsson Bistro Gripen för första gången.Foto: Ida Helgesson
Ida HelgessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons