Annons

Bladlusen får respit

Uteförskolan Bladlusen får tillfälligt tillstånd att utöka verksamheten i Öja. Men till årsskiftet måste förskolan hittat en ny plats att vara på.
Ystad • Publicerad 29 mars 2014
Än svänger gungan vid Bladlusens stuga i Sandskogen. Men i höst måste Elli Rix och de andra barnen flytta till Öja.
Än svänger gungan vid Bladlusens stuga i Sandskogen. Men i höst måste Elli Rix och de andra barnen flytta till Öja.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

– Det känns naturligtvis väldigt bra, men lite snävt tidsmässigt, säger Jane Lindblad, förskollärare som driver Bladlusen tillsammans med Eva Sjövall.

Sedan 2002 när Bladlusen startades har förskolan funnits i en sommarstuga i Sandskogen. Enligt områdesbestämmelserna ska stugan rivas och ge plats för järnvägsspår. Därför har förskolan bara kunnat få tillfälliga bygglov. Sådant beviljas bara i tio år och nu har tiden runnit ut. Kommunen var dock beredd att ge förskolan förlängt, men när grannen överklagade satte länsstyrelsen stopp för en fortsättning i sommarstugan.

Annons

Nu har Bladlusen fram till sommaren på sig att hitta en annan plats att vara på. Sedan en tid tillbaka hyr förskolan även in sig på Öja idrottsplats, där man driver Bärfisen med plats för 15 barn. Hit kommer delar av Bladlusen två-tre gånger i veckan.

– Vi har nu beslutat att ge förskolan tillstånd att under hösten och fram till årsskiftet ha all sin verksamhet där. Vi utökar tillfälligt tillståndet till 40 barn, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Erlandsson (C).

– Det ger oss lite ljus i tunneln. Men samtidigt är tiden för kort. Vi lär inte hinna hitta, bygga om och få alla tillstånd klara till årsskiftet, säger Jane Lindblad.

På Bladlusen finns i dag 31 barn i åldern 1-5 år. Åtta av dem slutar i sommar för att börja i förskoleklass.

– Eftersom vi inte har vetat hur det ska bli framöver, har vi inte tagit in några nya barn. Vi flyttar dit vår kåta och får enkelt plats med alla barn.

Hittills har alla föräldrar valt att ha kvar sina barn på Bladlusen trots flytten till Öja.

– Vi garanterar att det annars finns plats för dem i kommunens förskolor, säger Jan Erlandsson, som är tydlig med att det utökade tillståndet i Öja inte kan förlängas.

– Det är definitivt sista budet. Nu får Bladlusen tre kvarts år på sig att hitta nya lokaler, säger Jan Erlandsson.

Lina Campbell
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons