unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Henric Tiselius: Blomsterhandlaren som var älskad

En liten sädesärla flög häromdagen in i mitt fönster. Tjong. Jag försökte desperat ge någon form av hjärtmassage med pekfingret. Men insåg det lönlösa när nacken är bruten.
Sädesärla matar barnen.
Sädesärla matar barnen.
Foto: Jan Andersson
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En stund senare tittade jag ut igen och där satt en annan ärla på vår marockanska trädgårdsstol. Stilla. Kanske en övertolkning att axlarna var nersjunkna, men kvar satt den i nära en timme! Uppenbart övergiven.

Kvällen blev så lite ledsnare och tystare hemmavid, trots solnedgångens försök att ge ljus hela vägen in i natten.

Senare stod vi och tittade mot himlavalvets stjärnor. Vi gör det väl alla lite till mans världen över. Sänker du sen blicken möter du en kanske annan människas. Efter att ha sett ut i universum kan vi inte undvika att inse att vi hör ihop. Vilket är smartast att göra före vi knäcker nackarna eller blir ensamma.

När en ung fotbollsälskande kille eller tjej inte får vara med i fotbollslaget ställer sig politiker och ledarskribenter upp och säger att så får det inte vara. Så får det inte gå till. Alla ska få vara med. Samtidigt säger få av dem ett knyst när Migrationsverket skickar iväg 10-åriga barn från både liv och trygghet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Att barnkonventionen blivit lag, so what?

Kan en politiker rakryggat se in i den 10-åriga svenska flickan Bukets ögon och säga till henne, att ja, jag vill att du försvinner — från din familj, vänner och platsen du vuxit upp.

I fjol sökte knappt 22 000 personer asyl i Sverige. Det är dessa skyddssökande och andra arbetssökande som politiker tycker är skrämmande mycket. Bland 70 miljoner flyktingar i världen. 672 ärenden handlade 2019 om ensamkommande barn. 38 procent fick asyl. Drygt 400 barn fick inte asyl.

Samtidigt kunde 47 000 svenskar utvandra.

I Ai Wei Weis förödande starka film om flyktingar är dock ingen bara en siffra. Den visas just nu på Rikstolvans konsthall i Järrestad, och skildrar vår tids dramaturgi, flykten. I enskilda människoöden. Det är först då allt sätts på spets.

På Stortorget i Ystad säljer den populäre blomsterhandlaren Mahmoud Hammed liljor och pelargoner. Vilket han gjort i sju år.

Nu har dock tre nämndemän, två från SD och en från Moderaterna, klubbat igenom att han med familj och barn ska ut ur vårt land.

Solidariteten och stödet för blomsterhandlaren verkar efteråt ha varit tämligen kompakt i Ystad. Glädjande nog. När människor inte bara är siffror, när vi sett dem i ögonen är solidariteten självklar. Irakiern Hammed tillhör oss.

Ingen kan väl må bra av att kasta bort människor och deras möjligheter likt skräp? Exemplen börjar bli plågsamt många: Som när juristen Kemi Gbadebo ska utvisas för att jobbet hon fick söktes via Linkedin och inte Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarens miss gör att Kemi ska ut.

Jag ser en youtubefilm om unge Samir, som lever bland råttor under broarna i Paris. Han hade heltidsstudier plus heltidsarbete i Sverige. ”Jag jobbade 230 procent”, tog inga bidrag. Perfekt svenska efter fyra år. Men bortkastad av stolta Sverige.

”Att blunda för de plågade människorna är både omoraliskt och orealistiskt” skrev DN igår. Så visst titta upp, men också rakt fram, för det hjälper inte att som dum romantiker bara stå och titta på stjärnorna.

Vill vi inte alla vara någon någonstans? Det gäller också en blomsterhandlare i Ystad.