Bluffakturor en sommarplåga

Sommarmånaderna med semestrar och stressade vikarier är ofta ett eldorado för mer eller mindre suspekta erbjudanden till företag. Denna sommar är inget undantag.
Ystad • Publicerad 2 juli 2002

Stockholmsföretaget Svensk Skatte- och Betalningsinformation har sedan maj skickat ut brev till företag där de uppmanas betala en så kallad informationspremie. Åtminstone ett Ystadföretag har fått ett av dessa utskick. Breven ser ut som en regelrätt faktura och är mycket snarlika skattemyndighetens kontoutdrag och betalningsuppmaningar. Företaget vill ha betalt för upplysningar och information om skattebetalning och skatteregler. Dessutom avslutas brevet med att beloppet ska vara Svensk Skatt- och Betalningsinformation tillhanda på samma datum som företag ska betala in sin skatt till skattemyndigheten. Ytterst finstilt framgår att betalningen är frivillig. Ett av dessa brev har skickats till Logitrans Sverige AB i Ystad. Men de har inte betalat några pengar. - Nej det har vi inte gjort, säger Logitrans chef Leif Svensson. Vi tänkte först returnera brevet, men sedan fick vi reda på att företagets adress i Stockholm inte stämmer. Nu gör vi väl ingenting. Informationspremien som Logitrans uppmanas betala är på 9 668 kronor och det är antagligen många företag som fått utskicken. På Riksskatteverket ser man allvarligt på att ett företag försöker använda deras renommé för att dra in pengar. De har polisanmält Svensk Skatte- och Betalningsinformation. Skattedirektör Anna-Lena Österborg uppmanar alla företagare att vara extra uppmärksamma. - Det här företagets brev är så pass lika våra betalningsuppmaningar att man lätt förväxlar dem om man inte läser noga. Och de har skickats ut precis samtidigt som våra också. Dessutom påpekar Österborg att all den information som stockholmsföretaget försöker sälja är gratis hos skattemyndigheten. Logitrans var ett av de uppmärksamma företagen. Andra har lurats att betala in pengar. Och även om Logitrans inte gick på bluffen tycker Leif Svensson att tilltaget stör. - Speciellt nu på sommaren är det mycket bondfångeri, säger han. Det kommer väldigt många erbjudanden och man får vara observant.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.