Bluffbyggare tvingar till sig jobb

Ystad Artikeln publicerades
När kvinnan kom hem till sitt hus var tre hantverkare på eget bevåg i full färd med att måla hennes fasad.
Foto:Carl Johan Engvall
När kvinnan kom hem till sitt hus var tre hantverkare på eget bevåg i full färd med att måla hennes fasad.

När kvinnan i måndags kom hem till sitt hus upptäckte hon att tre hantverkare stod och målade hennes hus och höll på att knacka bort puts.

Kvinnan hade inte beställt jobbet och blev mycket upprörd när hon såg vad som höll på att hända. De tre arbetarna var helt oförstående, och när kvinnan kontaktade deras chef hävdade han att det var ett missförstånd, men att de kunde fixa till huset till ett rabatterat pris.

– Jag skrek "sluta!". Jag hade inte skrivit något kontrakt på någon renovering. Det var en man här i fredags som knackade på min dörr efter att ha lagt lappar i brevlådorna här på gatan. Han erbjöd sig att renovera mitt hus, men jag var inte intresserad. Han sa att de skulle fixa hela huset för 50 000 kronor och räckte fram handen, men jag tog den inte. Och jag sa nej flera gånger, säger kvinnan.

Företaget som har lagt lappen i brevlådan heter KaBa Stenläggning. Företaget har ingenting att göra med det Smedstorpsbaserade företaget KABA Allfix. På lappen står att företaget är registrerat i Polen, men vid en sökning i en europeisk databas för momsregistrerade företag på det momsnummer som är angivet på lappen får man ingen träff. Bolaget finns inte heller registrerat i Sverige. När YA kommer i kontakt med företaget hävdar personen som svarar att de inte har varit i Ystad och hänvisar i övriga frågor till the boss. The boss har inte hört av sig.

– Jag var helt chockad. Först tänkte jag att jag skulle få dem att återställa huset, men sen ringde jag till polisen och anmälde det hela. De sa att jag inte skulle ha någon som helst kontakt med dem. Jag skulle inte ens ha börjat prata med dem.

På polisen ligger en anmälan som rör skadegörelse, hemfridsbrott och försök till bedrägeri. Problemet med den här typen av brottslighet är annars att det blir en fråga om avtalstolkning den stund då ett kontrakt är påskrivet.

– Det är jättesvårt att komma till rätta med dessa problem när man har ingått ett avtal. Då handlar det om en tvist och det är inget som polisen kan göra mycket åt, säger Ewa-Gun Westford på polisen.

I Ystadsfallet var inget kontrakt påskrivet, men enligt den drabbade kvinnan så ville hantverkarna hela tiden få henne att gå med på ett avtal.

– Först skulle jag få rabatt på målningen, sen skulle de fixa putsen för bara 4 000 kronor. Men jag får ta de kostnaderna. Jag är blålurad och vill varna alla andra, säger hon.

Från polisens sida har man några konkreta råd.

– Man ska inte ge sig i lag med de här personerna överhuvud taget. När de här erbjudandena kommer så fråga dig varför du ska vända dig till dem och inte en lokal firma som du känner till och kan lita på, säger Ewa-Gun Westford.