Bokhandlare mässar i kyrkan

Ystad Artikeln publicerades

Ett historiskt blad kommer att vändas sista helgen i april. Nåt liknande bokhandlaruppbåd har aldrig förekommit i den här stan.

John Annas är nyvald ordförande i Föreningen Antikvariaten på Österlen, som arrangerar mässan i Klosterkyrkan den 25-26 april.

Det är kapten Annas som ska styra skutan i hamn.

Litterärt talat alltså.

- Vi räknar med ett 20-tal utställare och försäljare. Säkerligen många rariteter. Gott om tillfällen att fynda, säger John Annas och ser nöjd ut.

När YA hälsar på i hans antikvariat på Stora Västergatan 37 är det uppackning på gång. Ett parti böcker har precis bytt ägare. John Annas sorterar titlar, ackompanjerad av lågmäld portugisisk fadomusik som strömmar ur högtalaren i hörnan.

Blackie ligger utanför, på trottoaren. Blackie är en polsk vallhund.Just nu vaktar han husse och böckerna. Nåja, vaktar och vaktar... Vilar, då.

Trevlig jycke. Ovanlig. Lika ovanlig som bokmässan i Klosterkyrkan, för att uttrycka sig långsökt.

- Det blir både utställning och försäljning av böcker från fem sekler, berättar John Annas och ställer undan pappkartongen.

I nästa ögonblick har han klivit upp på en pall för att placera några nyförvärv på övre hyllplanet. - En del av utbudet på mässan består av riktigt gamla böcker, de äldsta kanske från 1500-talet. Jag kan säga helt säkert att några antikvariat visar böcker från 1600-talet, i alla fall.John Annas poängterar att mässdatumen 25-26 april infaller strategiskt rätt.

Allt är genomtänkt.

- Världsbokdagen den 23 april. Avlöningshelg. Och vår första egna utställning ligger bra i tiden, med tanke på övriga mässor.

Nyvalde ordföranden är glad över att Lunds äldsta antikvariat, 141 år på nacken, representeras vid evenemanget i Klosterkyrkan.

Åkarps antikvariat heter det, lustigt nog.

Akarps antikvariat, för att vara helt korrekt.

- Styrbjörn Öhman är också med på mässan. En gigant i branschen.Han flyttade från Göteborg till Ravlunda för ett år sedan och har precis blivit medlem i vår förening, säger John Annas.

Dörren till antikvariatet går upp. En av stamkunderna träder in i handlingen. Det gör Blackie också.

Mässan får vi återkomma till.