Bombdrama på Helene

Vissa historier blir inte sämre med tiden. I senaste numret av Bogsvall, Österlenskutornas tryckta husorgan, berättar Bengt Ekwall om hur han i vintras hittade en bomb på taket till skutan Helenes skepparhytt.
Ystad • Publicerad 22 maj 2012
... som skickade pigg bombhund.
... som skickade pigg bombhund.Foto: 
Polis tog en bild och skickade den till bombexperter...
Polis tog en bild och skickade den till bombexperter...Foto: 
Bomben visade sig vara en tändhatt med viss sprängkraft.
Bomben visade sig vara en tändhatt med viss sprängkraft.Foto: 
Bengt Ekwall.
Bengt Ekwall.Foto: 
Tiden i väntan på bombexperter fördrev polisen med att läsa Bogsvall, publikationen där bomdramat sedan avslöjades.
Tiden i väntan på bombexperter fördrev polisen med att läsa Bogsvall, publikationen där bomdramat sedan avslöjades.Foto: 

Det är ingen skröna; bildbevis finnes och polisen ryckte ut. Men Bengt Ekwall har hållit inne med berättelsen som bara de närmast invigda känt till.

– Jag ville att vi skulle ha en riktig nyhet i Bogsvall, det är det inte så ofta vi lyckas med det, säger skribenten som med underfundig humor serverar läsarna en skepparhistoria värd namnet.

Vi tar det från början. Helene har som bekant legat i Skillinge under vintern för en riktig översyn och för att ställas i ordning så att hon ska uppfylla myndigheternas alla krav.

En kall januaridag var Bengt Ekwall där. Han är en av de frivilliga som ryckte in för att bistå vid renoveringen. Han skulle montera ner julgransbelysningen på Helene och upptäckte då ett avlångt föremål, märkt ”explosive”.

Kände igen en tändhatt

Bengt Ekwall, som i sin ungdom jobbat med sprängningar och även pysslat med dylikt i det militära, förstod att det rörde sig om en tändhatt, låt vara modell större. Han bar ner den i båten och funderade på vad han skulle göra. Han undrade också vad som låg bakom det annorlunda fyndet.

Medan han funderade ringde han till polisen. Stockholmspolisen, som han först kopplades till, visste inte var Skillinge låg. Malmöpolisen kände till Skillinge och ryckte ut.

”Rör inget”, sade polisen.

Det gjorde inte Bengt Ekwall. Han lade försiktigt tillbaka ”explosive” på sin plats ovanpå skepparens hytt. Någon hotbild mot Helene kunde han inte komma på.

– Det skulle vara transportstyrelsen, säger han.

Men det hotet är kanske av annat slag,

Så kom två trevliga poliser och fotograferade föremålet och sände iväg en bild till bombexperter.

”Vi skickar enheten för farliga föremål och håll säkerhetsavstånd 20 meter och bevaka detta”, löd ordern.

Poliserna läste Bogsvall

Nu fick polisen fördriva tiden med att läsa Bogsvall. En fiskebåt fick order att hålla säkerhetsavståndet när den dunkade in i hamnen. Efter en och en halv timme kom bombhunden med bombexpert och båten genomsöktes. Men inga fler bomber hittades.

Medan skymningen sänkte sig över hamnen kunde experten bekräfta det som Bengt Ekwall hade misstänkt. Det rörde sig om en tändhatt, tillräckligt kraftig för att spränga bort en hand eller något annat olämplig kroppsdel.

Experten sade att det var bra att bomben hade lämnats orörd.

”Under trygga former avlägsnades faran och jag och de övertidsarbetande poliserna kunde avsluta dagen och Skilllinge hamn var åter en trygg plats, men frågan är olöst. Vad gjorde explosivföremålet på vår båt Helene”, frågar sig Bengt Ekwall och svaret har han ännu inte fått.

Taner Caliskan
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.