Bondens augusti: Nu skördas det svarta guldet
Mitt i semesterparadiset, ett stenkast från cyklister och badtrafik på Östra kustvägen, tröskar Martin Andersson raps. När YA är på besök betar han av sitt sämsta rapsfält.
Han började inte förrän vid lunchtid så att förmiddagssolen kunde torka upp gårdagens dagg. För mycket fukt ger sämre betalning.
– Helst ska det vara 9 procents vattenhalt, annars blir det torkavgift, säger Martin Andersson och tittar på en av skärmarna i tröskans hytt.
Mätaren hoppar från 9 till 10,4 och 11, för att sedan sjunka igen.
Martin Andersson är nu på väg att få se resultatet av allt jobb tidigare i år. Han har redan tröskat gräsfrö och bärgat halmen från den som foder till sina köttdjur. Nu är det dags för 31 hektar raps. Sedan följer resten av skörden: spenatfrön, korn, vete och havre. Skörden pågår ända till november med potatis, lök, morötter och sockerbetor.
Här saknas innehåll
En glada seglar runt och spanar efter sork ovanför tröskan när den kör. På flera ställen i fältet syns stora spår efter vildsvinsbon. Grisarna har rört sig i gångar och bökat här och där.
– Jag har sett åtta vildsvin här, jag har fotograferat dem med värmekamera. Men det har inte varit tillfälle att skjuta något, säger Martin Andersson.
Rapspriset till odlarna har sjunkit sedan i våras men ligger ändå historiskt högt, 7 kronor per kilo. Ingen vill ta ut något i förskott – en hagelskur kan sabotera rejält – men blir skörden bra blir betalningen också det.
”Man behöver inte vara ekologisk för att vara hållbar. Jag odlar löken intensivt och effektivt – och ger tillbaka på andra ställen.”Martin Andersson
– Raps blir nog den bästa grödan för de flesta lantbrukare i år. Ett dåligt rapsfält kan betala sig bättre än ett bra kornfält, säger Martin Andersson.
Han lägger mycket krut på potatis och lök som han vattnar. Stiger potatispriset kan den bli mer lönsam än rapsen.
Liksom många andra växtodlare har Martin säkrat priset på en del grödor i förväg. Det ger just i år sämre betalt än under skörden, men det sprider riskerna.
– Det är som en försäkring, säger han.
På fältet bredvid rapsen skymtar begynnande pumpor på långa stjälkar. Martin Andersson upplåter marken till pumpaodlaren Leif Nilsson.
– Det är roligt att ha samarbeten. Vi utnyttjar varandras kunskaper och professionalitet, säger Martin Andersson.
I juni var löken och spenaten bara pyttesmå stjälkar. Nu är spenatfröna färdiga för skörd och Martin ska leverera dem till en dansk fröfirma. Den som vill odla baby leaves till sin egen sallad nästa år kanske köper frön odlade i Löderup.
På andra sidan vägen står den gula löken tät och fin. I Sverige vill handeln ha lökar på mellan 60 och 80 millimeter. I september har de nått rätt storlek.
I Storbritannien, där Martin nyligen var på en studieresa, får löken däremot växa sig rejält stor. Det är vad konsumenterna i den stora livsmedelskedjan Tesco vill köpa.
Nästa år ska Martin prova en brittisk metod för att mylla ner fosfor samtidigt som han sår löken. Då går näringen direkt till rötterna och risken för fosforläckage minskar.
Han arbetar mycket med att minska näringsläckage, begränsa användningen av bekämpningsmedel och gynna insekter och vilt i landskapet. Därför lämnar han rutor i fälten till lärkor, sprutar mindre vid brunnar och har flera kilometer med blomsterremsor runt fälten.
– Hör så det surrar, säger han glatt, dyker ner i den blommande kantzonen och berättar om de olika sorters humlor och fjärilar han brukar se.
– Man behöver inte vara ekologisk för att vara hållbar. Jag odlar löken intensivt och effektivt – och ger tillbaka på andra ställen, säger Martin.
Han plockar en stjälk med små rosa blommor bland honungsört och bovete. Den kraftiga och lite kryddiga doften av persisk klöver får YA-teamet att studsa till.
– Vad jag har den till? Bara att lukta på. Som Ferdinand, ler Martin.
YA-bonden Martin Andersson
Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.
Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.
Ålder: 45 år.
Utbildning: Lantmästare.
Bor: Påtofta, Löderup.
Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 15 och 13 år.
Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.
Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.