Annons

Bondens augusti: Nu skördas det svarta guldet

Tröskan är i farten – Martin Andersson bärgar åkerns svarta guld.
Tanken fylls successivt med de små svarta fröna som så småningom pressas till guldgul olja.
I år ser rapsen ut att bli den bästa grödan för många lantbrukare.
Löderup • Publicerad 4 augusti 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Martin Andersson ska skörda 31 hektar raps. Han börjar med sitt sämsta fält och fortsätter med de bättre. Där hoppas han på upp till 5 ton per hektar.
Martin Andersson ska skörda 31 hektar raps. Han börjar med sitt sämsta fält och fortsätter med de bättre. Där hoppas han på upp till 5 ton per hektar.Foto: Anna Bredberg

Mitt i semesterparadiset, ett stenkast från cyklister och badtrafik på Östra kustvägen, tröskar Martin Andersson raps. När YA är på besök betar han av sitt sämsta rapsfält.

Han började inte förrän vid lunchtid så att förmiddagssolen kunde torka upp gårdagens dagg. För mycket fukt ger sämre betalning.

Annons

– Helst ska det vara 9 procents vattenhalt, annars blir det torkavgift, säger Martin Andersson och tittar på en av skärmarna i tröskans hytt.

Det är vacker utsikt från tröskan när Martin Andersson i Löderup bärgar rapsen.
Det är vacker utsikt från tröskan när Martin Andersson i Löderup bärgar rapsen.Foto: Anna Bredberg

Mätaren hoppar från 9 till 10,4 och 11, för att sedan sjunka igen.

Martin Andersson är nu på väg att få se resultatet av allt jobb tidigare i år. Han har redan tröskat gräsfrö och bärgat halmen från den som foder till sina köttdjur. Nu är det dags för 31 hektar raps. Sedan följer resten av skörden: spenatfrön, korn, vete och havre. Skörden pågår ända till november med potatis, lök, morötter och sockerbetor.

Här saknas innehåll

En rapsförlängare längst fram på tröskan minskar spillet med ungefär 100 kilo per hektar. Det blir lite skruvande för Martin Andersson, men det lönar sig.
En rapsförlängare längst fram på tröskan minskar spillet med ungefär 100 kilo per hektar. Det blir lite skruvande för Martin Andersson, men det lönar sig.Foto: Anna Bredberg

En glada seglar runt och spanar efter sork ovanför tröskan när den kör. På flera ställen i fältet syns stora spår efter vildsvinsbon. Grisarna har rört sig i gångar och bökat här och där.

– Jag har sett åtta vildsvin här, jag har fotograferat dem med värmekamera. Men det har inte varit tillfälle att skjuta något, säger Martin Andersson.

Rapspriset till odlarna har sjunkit sedan i våras men ligger ändå historiskt högt, 7 kronor per kilo. Ingen vill ta ut något i förskott – en hagelskur kan sabotera rejält – men blir skörden bra blir betalningen också det.

”Man behöver inte vara ekologisk för att vara hållbar. Jag odlar löken intensivt och effektivt – och ger tillbaka på andra ställen.”
Martin Andersson

– Raps blir nog den bästa grödan för de flesta lantbrukare i år. Ett dåligt rapsfält kan betala sig bättre än ett bra kornfält, säger Martin Andersson.

Det är många detaljer att tänka på under skörden. Vete kan tröskas in på sena kvällen eftersom skalet runt kärnan skyddar den från fukt. Korn är däremot naket, så tröskan får parkeras när daggen faller. Här tröskas raps.
Det är många detaljer att tänka på under skörden. Vete kan tröskas in på sena kvällen eftersom skalet runt kärnan skyddar den från fukt. Korn är däremot naket, så tröskan får parkeras när daggen faller. Här tröskas raps.Foto: Anna Bredberg

Han lägger mycket krut på potatis och lök som han vattnar. Stiger potatispriset kan den bli mer lönsam än rapsen.

Liksom många andra växtodlare har Martin säkrat priset på en del grödor i förväg. Det ger just i år sämre betalt än under skörden, men det sprider riskerna.

– Det är som en försäkring, säger han.

Pumporna skymtar fram. Till hösten blir de stora.
Pumporna skymtar fram. Till hösten blir de stora.Foto: Anna Bredberg
Annons

På fältet bredvid rapsen skymtar begynnande pumpor på långa stjälkar. Martin Andersson upplåter marken till pumpaodlaren Leif Nilsson.

– Det är roligt att ha samarbeten. Vi utnyttjar varandras kunskaper och professionalitet, säger Martin Andersson.

Martin Andersson odlar spenatfrön som han säljer till en dansk fröfirma.
Martin Andersson odlar spenatfrön som han säljer till en dansk fröfirma.Foto: Anna Bredberg

I juni var löken och spenaten bara pyttesmå stjälkar. Nu är spenatfröna färdiga för skörd och Martin ska leverera dem till en dansk fröfirma. Den som vill odla baby leaves till sin egen sallad nästa år kanske köper frön odlade i Löderup.

Spenatfröna blir förhoppningsvis baby leaves i någons sallad nästa år.
Spenatfröna blir förhoppningsvis baby leaves i någons sallad nästa år.Foto: Anna Bredberg

På andra sidan vägen står den gula löken tät och fin. I Sverige vill handeln ha lökar på mellan 60 och 80 millimeter. I september har de nått rätt storlek.

I Storbritannien, där Martin nyligen var på en studieresa, får löken däremot växa sig rejält stor. Det är vad konsumenterna i den stora livsmedelskedjan Tesco vill köpa.

Den gula löken ska växa till sig lite till innan det är dags för skörd i september.
Den gula löken ska växa till sig lite till innan det är dags för skörd i september.Foto: Anna Bredberg

Nästa år ska Martin prova en brittisk metod för att mylla ner fosfor samtidigt som han sår löken. Då går näringen direkt till rötterna och risken för fosforläckage minskar.

Han arbetar mycket med att minska näringsläckage, begränsa användningen av bekämpningsmedel och gynna insekter och vilt i landskapet. Därför lämnar han rutor i fälten till lärkor, sprutar mindre vid brunnar och har flera kilometer med blomsterremsor runt fälten.

Lökarna såddes samtidigt. Den vänstra är så stor som den ska vara nu. Den högra är skadad, men utvecklas ändå till en lök.
Lökarna såddes samtidigt. Den vänstra är så stor som den ska vara nu. Den högra är skadad, men utvecklas ändå till en lök.Foto: Anna Bredberg

– Hör så det surrar, säger han glatt, dyker ner i den blommande kantzonen och berättar om de olika sorters humlor och fjärilar han brukar se.

– Man behöver inte vara ekologisk för att vara hållbar. Jag odlar löken intensivt och effektivt – och ger tillbaka på andra ställen, säger Martin.

Två sorters humlor i honungsörten. Man skiljer dem åt på färgen.
Två sorters humlor i honungsörten. Man skiljer dem åt på färgen.Foto: Anna Bredberg

Han plockar en stjälk med små rosa blommor bland honungsört och bovete. Den kraftiga och lite kryddiga doften av persisk klöver får YA-teamet att studsa till.

Annons

– Vad jag har den till? Bara att lukta på. Som Ferdinand, ler Martin.

Persisk klöver doftar mest i den blommande fältkanten.
Persisk klöver doftar mest i den blommande fältkanten.Foto: Anna Bredberg
Fakta

YA-bonden Martin Andersson

Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.

Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.

Ålder: 45 år.

Utbildning: Lantmästare.

Bor: Påtofta, Löderup.

Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 15 och 13 år.

Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.

Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.

Det kan bli bra skörd av lök i år – om vädret håller i sig. För mycket regn gör gul lök svartprickig.
Det kan bli bra skörd av lök i år – om vädret håller i sig. För mycket regn gör gul lök svartprickig.Foto: Anna Bredberg
Pumpastjälkarna börjar närma sig två meters längd och det skymtar små pumpor på dem.
Pumpastjälkarna börjar närma sig två meters längd och det skymtar små pumpor på dem.Foto: Anna Bredberg
Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons