Annons

Bondens maj: Martin sätter potatis – och en generaldirektör kommer på besök

Dags för specialgrödorna, besök av Kemikalieinspektionens högsta chef och begynnande valrörelse.
Martin Andersson har en hektisk månad. Han njuter av värmen och att grödorna kommer upp.
– Nu ska jag vattna och vårda, säger han.
Löderup • Publicerad 15 maj 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Här sätts potatis med maskin. Traktorn kör spikrakt tack vare gps. Utsädespotatisen ligger i den röda lådan.
Här sätts potatis med maskin. Traktorn kör spikrakt tack vare gps. Utsädespotatisen ligger i den röda lådan.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Rapsfälten lyser gula och vårkornet har etablerat sig bra hos Löderups Växt. Martin Andersson stannar traktorekipaget med kultivatorn på Södergård. Han har precis bearbetat ett fält så att ogräset vissnar innan det är dags att så morötter där om två veckor.

Vi åker ut bland åkrarna för att se hur det går för några av hans andra grödor. På ena sidan av vägen har han sått gul lök. Han har vattnat två gånger och små gröna stjälkar sticker upp i raderna.

Annons

– I år har jag ingen sättlök, eftersom jag är orolig för bladmögel, säger han.

Här saknas innehåll

På andra sidan syns pyttesmå blad. Där växer spenat, både han- och honplantor i separata rader som absolut inte får blandas. I september tröskas fröna från honplantorna och säljs till danska Vikima Seed, en av de världsledande firmorna på spenatutsäde.

– Fröna köps sedan av alla som vill odla baby leaves och annan spenat, säger Martin Andersson.

Martin Andersson sätter på hydrantöppnaren, där han kan koppla på en slang, och testar den nya ledningen. Det är tio kilos tryck i den.
Martin Andersson sätter på hydrantöppnaren, där han kan koppla på en slang, och testar den nya ledningen. Det är tio kilos tryck i den.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Han böjer sig ner och plockar bort några blad på ett par millimeter. För en amatör kan de passera som den spirande spenaten. Men det här är ogräs, början till oönskade mållor och snärjmåra.

– Det gäller att känna sina ogräs, säger Martin Andersson.

Potatisen som odlas i sandjord skördas på sensommaren. Odlingssättet i bäddar sparar vatten.
Potatisen som odlas i sandjord skördas på sensommaren. Odlingssättet i bäddar sparar vatten.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Längre bort har han satt potatis. Knölarna av sorten gala ligger i bäddar, har just fått groddar och ska skördas på sensommaren. Odlingen i bäddar sparar mycket vatten och fungerar bra i sandjord.

Tre andra och senare sorters potatis ska växa i lätt lerjord. Där tar det längre tid att sätta potatisen. Efter att gödning spritts och sten plockats upp formas de klassiska kuporna. Sedan sätts potatisen med maskin samtidigt som gödning kommer i marken.

– I maj handlar det mycket om bevattning och ogräsbekämpning, säger Martin Andersson.

Det ser fint ut, potatisen har fått groddar, konstaterar Martin Andersson när han gräver upp en.
Det ser fint ut, potatisen har fått groddar, konstaterar Martin Andersson när han gräver upp en.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Han har just grävt ner 800 meter ny stamledning där bevattningsanläggningarna kan kopplas på. Det krävs om man ska odla grönsaker. Han har tre ramper på 48 meters bredd som vattnar med precision och tre ”kanoner” som skjuter ut vattnet med 70 meters bredd över fältet.

Han har nyligen också installerat frekvensstyrning till vattenpumparna. Att pumparna inte går hela tiden sparar mycket dyr el.

Annons

Martin Andersson är intresserad av hur lantbruket fungerar i ett större sammanhang och ger sig gärna in i debatten. Som när han i fjor höll föredrag om hållbar kemikaliehantering. Det var förmodligen anledningen till att en delegation från Kemikalieinspektionen med generaldirektören Per Ängquist i spetsen bad att få få komma till honom på studiebesök.

Lantbrukare får inspektioner med jämna mellanrum. Kommunen, länsstyrelsen, certifieringsorgan och andra kontrollerar olika saker. Det kan bli många kontroller på ett år. Det här var ett besök på en helt annan nivå.

Martin Andersson fick berätta om hur han använder kemikalier och hur han ser på användningen för miljön, odlingen och människorna. Kemikalieinspektionens mål är att minska användningen av bekämpningsmedel och flera har förbjudits de senaste åren.

På lerjord blir det stensträngläggning innan potatisen kan sättas. Alla sten måste plockas upp så att potatisen inte skadas vid skörden. Stenarna läggs i rader.
På lerjord blir det stensträngläggning innan potatisen kan sättas. Alla sten måste plockas upp så att potatisen inte skadas vid skörden. Stenarna läggs i rader.Foto: Mark Nordvall Hanlon

– Jag vill stryka under att jag tycker att det är bra att minska användningen. Men det måste ske i ett sammanhang. Jag tänker i det stora sammanhanget, även om jag verkar på min lilla gård, säger Martin Andersson.

Han varnar för resistens om det finns alltför få växtskyddsmedel kvar som är tillåtna.

– Till slut får vi superogräs. De kan slå ut odlingen. Risken är också att vi ”exporterar” odlingen till länder som odlar miljömässigt sämre, säger han.

Martin Andersson

Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.

Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.

Ålder: 45 år.

Utbildning: Lantmästare.

Bor: Påtofta, Löderup.

Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 14 och 12 år.

Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.

Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.

Martin Andersson är också engagerad i kommunpolitiken. Han står på andra plats på Centerpartiets lista i kommunvalet och vurmar även i den här valrörelsen för ”typiska” centerfrågor som levande landsbygd, strategiska investeringar i kommunen, skolan och äldrevården i byarna.

– Jag vill föra fram mina åsikter och påverka genom att lyfta upp fakta. Jag vill visa att jag tänker långsiktigt, säger Martin Andersson.

Han planerar redan hur han ska odla nästa år och funderar på när det kan vara dags att köpa gödning. Det är en av de varor där priset rusat i höjden ännu mer sedan kriget bröt ut i Ukraina.

Samtidigt har han fokus på här och nu:

Annons

– Det roligaste nu är att värmen kommer, att det man har etablerat är på väg upp. Det är tillfredsställande att sköta om det man har lagt tid och engagemang på.

Martin Andersson har två sätt att odla potatis. Här visar han bäddar i sandjord.
Martin Andersson har två sätt att odla potatis. Här visar han bäddar i sandjord.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Martin Andersson ska sätta potatis.
Martin Andersson ska sätta potatis.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons