Annons

Bondens mars: Martins fingertoppskänsla avgör när det är dags för vårbruk

Ordet vårbruk får Martin Andersson att le med hela ansiktet.
– Man kommer ut med nyservade och tvättade traktorer och solen skiner. Vårbruket är bland det finaste man kan göra som lantbrukare, säger han.
Andra avsnittet av Bondens år handlar om finliret i vårbruket.
Löderup • Publicerad 13 mars 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Martin Andersson känner när det är dags för vårbruk. Det är ingenting man lär sig lätt i skolan, utan det krävs lång erfarenhet.
Martin Andersson känner när det är dags för vårbruk. Det är ingenting man lär sig lätt i skolan, utan det krävs lång erfarenhet.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Fyra minusgrader på natten, frost på marken och en himmel som lovar strålande sol hela dagen. Traktorer och gödselhögar i trakten visar att vårbruket är i gång.

Men Martin Andersson avvaktar och är sällan först ut. Han litar på sitt öga och sin erfarenhet för att resultat ska bli det bästa när det är dags att skörda i sommar.

Annons

Vid den här tiden är han ute då och då och känner med händerna i jorden. Han krafsar undan det översta lagret som torkat av sol och vind, gör en boll av jorden under ytan och testar genom att släppa den mot sin sko. Går den sönder kan det vara dags.

Tv: Därför älskar Martin vårbruket

Här saknas innehåll

Han känner på jorden på olika djup – det är hans känsla som avgör.

– Det är svårt att förklara, det är ett yrkeskunnande, säger Martin Andersson.

Den 1 mars går startskottet för många. Då är det tillåtet att sprida gödsel på åkrarna.

– Det är märkligt att kalendern ska styra och inte när våren är här, säger Martin Andersson.

Martin Andersson kramar ihop en boll av jord för att kunna se om det fortfarande är för blött så att marken inte bär.
Martin Andersson kramar ihop en boll av jord för att kunna se om det fortfarande är för blött så att marken inte bär.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Vårbruket är en härligt tid, tycker han. Men det är hektiskt också, ända från början av mars till maj då sådden avslutas med morötterna. Han och hans personal ska plöja, köra ut gödning, harva och så spannmål, sockerbetor och grönsaker. I mars kommer dessutom de första kalvarna av de drygt 60 som beräknas i år.

När YA är på besök ska Martin Andersson köra ut flytgödsel på ett fält hos en kund i Peppinge. Faktum är att stora delar av mars går åt till just gödselspridning. Åsikterna om lukten går isär. Martin Andersson förknippar den med en härlig tid – andra tycker att den stör.

Gödseltunnan har en 16 meter bred ramp som fälls ut när flytgödseln ska spridas. Gps och kameror är en del av den tekniska utrustningen.
Gödseltunnan har en 16 meter bred ramp som fälls ut när flytgödseln ska spridas. Gps och kameror är en del av den tekniska utrustningen.Foto: Mark Nordvall Hanlon
”Vi försöker visa så mycket hänsyn det går och det tackar många för.”
Martin Andersson

– Vi försöker visa så mycket hänsyn det går med tanke på vindriktningen och det tackar många för. Regnar det efteråt luktar det inte. Jag får i regel inga klagomål, säger han.

Vi kliver in i den blänkande nytvättade och vaxade traktorn med en helt ny gödseltunna på släp. Martin Andersson tar av sig skorna. Han vill ha så rent och prydligt som möjligt i hytten – den är hans arbetsplats 10–12 timmar om dagen under vissa perioder.

Han kör fram bredvid brunnen med gödsel från kollegan Johan Thuressons grisar. Men hjälp av en kranarm suger han upp 18 kubikmeter och vi kör i väg. Väl framme på fältet fäller han ut en ramp och börjar sprida. Tidigt på dagen drar han nytta av frosten. Marken bär maskinerna och det blir inga djupa spår. Är marken blöt packas jorden.

Martin Andersson mellanlandar på Södergård vid Löderup för en frukost innan han fortsätter förmiddagens arbete.
Martin Andersson mellanlandar på Södergård vid Löderup för en frukost innan han fortsätter förmiddagens arbete.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Annons

Tack vare att han gjort en massa inställningar kan Martin Andersson koppla in automatiken. Traktorn styr själv med hjälp av gps i exakt rätt spår medan han via kameror och skärmar kan kontrollera att rätt mängd sprids.

– På vändtegen svänger jag själv, säger han och stänger tillfälligt av gödselspridningen.

Exakt rätt mängd flytgödsel ska spridas på åkern.
Exakt rätt mängd flytgödsel ska spridas på åkern.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Det blir ett antal rundor innan fältet är klart. Sedan måste kunden bruka ner gödseln i marken inom fyra timmar, enligt miljöreglerna.

Fördelen med flytgödseln från grisarna är att den ingår i kretsloppet. Nackdelen är att det inte är lika lätt som med konstgödsel att veta exakt hur mycket kväve som tillförs marken och sedan kan tas upp av växterna. Det är komplicerat att få rätt sorts kväve exakt vid rätt tillfälle för att det inte ska läcka ut till luften och vattendrag. Precisionen är viktig.

Den här dagen sprider Martin Andersson gödsel på uppdrag av en kund.
Den här dagen sprider Martin Andersson gödsel på uppdrag av en kund.Foto: Mark Nordvall Hanlon

– Vi försöker att pricka så bra som möjligt, säger Martin Andersson.

Dagen innan körde han med ett lass vårvete till Dalby för att det skulle rensas. Eftersom han inte kunde få tag i utsäde ska han använda en del av det han odlade i fjor.

– Det var tur att jag inte hade sålt det, säger han och tar upp telefonen som ringer.

En kund i Danmark vill att han ska odla en ny sorts spenat till utsäde.

– Planeringen är gjord för länge sedan. Men det är inte sått förrän det är sått, det går att justera, säger Martin Andersson, som verkar trivas som fisken i vattnet när det händer saker hela tiden.

Fakta

Martin Andersson

Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.

Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.

Ålder: 44 år.

Utbildning: Lantmästare.

Bor: Påtofta, Löderup.

Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 14 och 12 år.

Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.

Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.

Uppfylld av vårkänslor återvänder jag till redaktionen. Vi hann inte prata om den omfattande byråkrati som han också måste ta sig igenom senast i mitten av april.

Annons

Han ansöker själv om jordbrukarstöd. Många lantbrukare tycker att det är så komplicerat att de köper tjänsten, men Martin Andersson har själv jobbat på länsstyrelsen med stöden och kan lätt sätta sig in i hur de förändras.

Det får bli i nästa avsnitt, Bondens april. Om inte de söta kalvarna tar över helt.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons