Annons

Bondens november: Lite pedikyr håller korna i god form

Ko 315 står i kö till nagelvård. Hon traskar in i ”salongen” för pedikyren när Hampus Merits lockar på henne:
– Kom gumman, säger han mjukt.
Fotvården är viktig för att de dräktiga korna ska äta ordentligt och må bra, betonar YA-bonden Martin Andersson.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Löderup • Publicerad 14 november 2022 • Uppdaterad 9 mars 2023
Hampus Merits och Martin Andersson leder in korna en efter en till verkstolen. Med hjälp av grindarna visar de 315 hur hon ska gå och hon lunkar lugnt vidare.
Hampus Merits och Martin Andersson leder in korna en efter en till verkstolen. Med hjälp av grindarna visar de 315 hur hon ska gå och hon lunkar lugnt vidare.Foto: Fredrik Sjöstrand

Han och hans anställda har samlat ihop åtta av de 70 korna på naturbetet som har lite för långa klövar, eller riskerar att få det. Klövarna – kons naglar – ska verkas. Det är ungefär som att klippa tånaglarna.

Liksom människans naglar växer klövarna på korna. Går djuren på mjukt underlag, som gräs, slits klövarna mindre.

Annons

315, som är nio år och dotterdotter till gårdens äldsta ko tolvåriga 696, går lugnt in i verkstolen – ”salongen” – där fotvården sker. Hon hålls fast i buren av ett mjukt band och gummiplattor runt kroppen så att hon inte ska kunna sparka och skada sig själv eller någon djurskötare. Ena benet lyfts bakåt och den automatiska verkstolen hissas upp i lagom arbetshöjd.

315 på väg in för pedikyr. I en modern verkstol hålls kon på plats av mjuka saker och mycket sker med automatik för att det ska gå snabbt och vara skonsamt för djuret.
315 på väg in för pedikyr. I en modern verkstol hålls kon på plats av mjuka saker och mycket sker med automatik för att det ska gå snabbt och vara skonsamt för djuret.Foto: Fredrik Sjöstrand

Verkarens verktyg är inte någon lagom stor nagelfil, utan en vinkelslip med frässkiva. Nagelflisorna flyger – pedikyren går snabbt. Efter ett par minuter traskar 315 ut på andra sidan och det är nästas tur. Den kon vill först inte.

– Det är för att hon inte vet vad som ska hända, säger Martin Andersson.

Det behövs mer än en nagelfil för att verka klövar. Det går snabbast och skonsammast med en vinkelslip.
Det behövs mer än en nagelfil för att verka klövar. Det går snabbast och skonsammast med en vinkelslip.Foto: Fredrik Sjöstrand

Kopedikyren är en viktig del för att djuren ska må bra. Människor står inte och faller med nagelklippningen, men för korna spelar den stor roll, förklarar Martin.

– Klövhälsan är viktigare än man tror.

En ko med för långa klövar kan få ont och börja halta. Då lägger sig kon gärna ner. Hon kan få liggsår och ont i skinkan, fast problemet egentligen sitter i andra benets klöv. En ko som ligger kan äta för lite.

Martin Andersson är noga med att korna ska ha bra klövhälsa. Han vill arbeta förebyggande.
Martin Andersson är noga med att korna ska ha bra klövhälsa. Han vill arbeta förebyggande.Foto: Fredrik Sjöstrand

Rangordningen är stark mellan kor. Den som inte håller sig framme när Martin eller hans anställda kommer med foder under vinterhalvåret kan bli utan mat för att hon inte orkar.

– Ser man en mager ko kan man tro att den är misskött. Starten kan vara en dålig klöv, säger Martin.

Kopedikyren är klar efter några minuter och 315 lämnar verkstolen.
Kopedikyren är klar efter några minuter och 315 lämnar verkstolen.Foto: Fredrik Sjöstrand

Han jämför med en människa: om man ständigt springer i trätofflor blir det hårt och man riskerar att stuka foten. Har man ont i ben och fötter går mycket man gör långsammare.

– Skulle man dessutom behöva slåss med en annan människa om maten blir det svårt.

Annons

Martin Andersson vårdar djurens klövar i förebyggande syfte. På hösten är marken blöt och mjuk. Då kan en lite för lång klöv sjunka ner och inte göra ont. När det fryser på vintern blir det snabbt desto värre.

Hampus Mertis och Anton Magnusson ser till att korna kommer i ordning till verkstolen. Hampus är relativt nyanställd och Anton, som jobbat på gärden ett tag, ska utbilda sig till gårdsmästare.
Hampus Mertis och Anton Magnusson ser till att korna kommer i ordning till verkstolen. Hampus är relativt nyanställd och Anton, som jobbat på gärden ett tag, ska utbilda sig till gårdsmästare.Foto: Fredrik Sjöstrand

Då är dessutom korna tyngre. I vanliga fall väger de mellan 600 och 700 kilo. På vårvintern kan de med kalv och fostervatten väga omkring 150 kilo till. Det frestar förstås på benen.

Långa klövar, liksom horn, är ärftligt på kor, så båda sakerna försöker han motverka i aveln.

– För tio, tolv år sedan verkade vi klövar på hälften av djuren. Nu är vi nere i tio procent.

Martin Andersson har många inställningar att göra inne i traktorn. Hans nya plog har vändskivor som liknar gafflar. Därmed drar traktorn mindre diesel.
Martin Andersson har många inställningar att göra inne i traktorn. Hans nya plog har vändskivor som liknar gafflar. Därmed drar traktorn mindre diesel.Foto: Fredrik Sjöstrand

November innebär också rensning av bevattningsledningar, verkstadsarbete, betupptagning och höstplöjning. Martin Andersson plöjer fält med lerjord där det ska sättas potatis nästa år.

Ogräs vänds ner, dör och blir näring i jorden. Frosten under vintern gör att jorden får fin struktur till våren. Då behöver den inte bearbetas lika mycket.

När han sitter i traktorn tänker han mycket på bränsleekonomin. Den nya plog han köpte i våras har vändskivor som liknar gafflar i stället för att vara hela. Det minskar friktionen.

Lerjordar som plöjs på hösten får efter vinterns frost bra struktur inför nästa odlingssäsong.
Lerjordar som plöjs på hösten får efter vinterns frost bra struktur inför nästa odlingssäsong.Foto: Fredrik Sjöstrand

På det sparar han fem liter diesel per hektar. Lika mycket sparar han på att köra traktorn på lägre varv. Det går bra så länge vädret är fint och lerjorden inte är så blöt och tung.

Eco-drive är viktigt både för miljön och ekonomin.

– På det sparar jag mellan 30 000 och 50 000 kronor om året. Dieseln är dyr nog ändå, säger han.

Martin Andersson visar en gammal verkstol med betydligt enklare utrustning. Förr användes kniv och en klubba klädd med kohud när man skulle verka klövar på korna.
Martin Andersson visar en gammal verkstol med betydligt enklare utrustning. Förr användes kniv och en klubba klädd med kohud när man skulle verka klövar på korna.Foto: Fredrik Sjöstrand
Annons

Fotnot: Verka betyder i det här sammanhanget att ta bort något överflödigt, det vill säga horn på en hov eller klöv. När det gäller jordegendomar kan verka betyda skaffa bort eller undanröja, som när man pratar om avverkning av skog. Källa: Svenska akademiens ordbok

Fakta

YA-bonden Martin Andersson

Vd i Löderups Växt AB som han äger tillsammans med Johan Thuresson och Torsten Thuresson.

Verksamhet: 70 nötkreatur som går ute året om på naturbete (85 hektar) samt växtodling på 250 hektar. Löderups Växt omsätter cirka 9 miljoner kronor om året. Anställda: 3 personer. Medlem i föreningen Odling i balans som arbetar för att ekonomi och ekologi går att kombinera på gården.

Ålder: 45 år.

Utbildning: Lantmästare.

Bor: Påtofta, Löderup.

Familj: Hustrun Emma och döttrarna Olivia och Amanda, 15 och 13 år.

Fritid: Jakt. Skyddsjakt på vildsvin för att bevara naturbetesmarkerna som vildsvinen förstör.

Favoritmat: Entrecote från egna djur med potatisgratäng på egna potatisar.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons