Borg ger Scala 350 000 kronor

Föreningen Scalas Vänner kan räkna med ett bidrag på 350 000 kronor från Ingeborg och Emil A Borgs stiftelse för vård av kulturminnen.
Ystad • Publicerad 19 februari 2003

Däremot får inte pengarna användas till ny teknik eller annan utrustning som var ett önskemål från föreningen. - Vi måste följa donationsbestämmelserna, säger stiftelsens ordförande, tandläkare Roland Jakobsson. Pengarna har istället reserverats för att användas till den kulturhistoriska lokalen eftersom det är "angeläget att lokalen bevaras". Det är 30 år sedan som fonden sedermera stiftelsen hade den första utdelningen. Värdet på aktierna är i dag 13,8 miljoner kronor. Stiftelsen kunde i år fördela 1,5 miljoner kronor och som tidigare nämnts har Klostret fått en tredjedel av summan. Ystads kommun får 170 000 kronor att fördela på fem år. Dessa pengar ska användas för att belöna enskilda fastighetsägare för vård och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Ystad Frivillige Bergnings Corps kommer nu att kunna restaurera sina ursprungliga hattar från början av 1800-talet genom ett bidrag på 41 500 kronor. Ystadiana får 150 000 kronor som ska täcka de merkostnader som uppstått vid tryckningen av Ystadiana 2003. Per Hälsas och Peter Boisens gravplatser är i behov av restaurering och stiftelsen ger Ystads församling 33 375 kronor för ändamålet. Ystads teater får 60 000 kronor till renovering av tak och golv i det nedre caféet. Dessutom beslöt stiftelsen att "köpa" två stolar med namnbricka för totalt 10 000 kronor. I stiftelsen sitter förutom Roland Jakobsson, kommunalrådet Kent Mårtensson (s), fullmäktiges ordförande Kaj Jönsson (s), stadsarkitekt Inga Hallén, Michael Borg-Hansen som representant för släkten Borg och bankdirektör Jan-Olof Petersson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.