Annons

Böter att vänta för oljeutsläpp

Oljan från det maltaregistrerade fartyget Crystal Crown är nu i stort sett borta. Fartyget fick segla vidare men kan räkna med kännbara böter för utsläppet.
Ystad • Publicerad 9 maj 2005

På söndagen tog kustbevakningsflyget fartyget på bar gärning när de släppte ut olja mellan Bornholm och Sandhammaren. Flyget upptäckte det pågående utsläppet vid 9.30-tiden. Man uppskattade mängden till mellan 250 och 2500 liter.

– Vi skickade ett av våra saneringsfartyg till platsen och de lyckades få upp 1000 liter olja innan de fick avbryta arbetet vid 19-tiden, säger vakthavande befäl på kustbevakningen Fredrik Aldorsson.

Annons

Åklagaren beslutade att inga tvångsåtgärder skulle sättas in mot fartyget. Utsläppet skedde utanför svenskt territorialvatten och ansågs inte ha någon större miljöpåverkan. Kustbevakningsflyget har skrivit en rapport i ärendet och åklagaren kan nu besluta om att kräva in en vattenföroreningsavgift av fartyget. Storleken baseras på fartygets och utsläppets storlek.

– Det kan bli kännbara kostnader för fartyget, säger Fredrik Aldorsson.

I tidigare fall har motsvarande utsläpp resulterat i avgifter på mellan fyra och fem basbelopp (cirka 160000 - 200000 kronor).

Den här typen av utsläpp är relativt vanliga i Östersjön. Kustbevakningsflyget som kontinuerligt flyger runt de svenska kusterna upptäcker ständigt nya utsläpp, i genomsnitt ett par i veckan. Men det är sällan som de kan ta syndarna på bar gärning.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Fredrik Aldorsson.

Carl Johan Engvall

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons