Brandkåren i Löderup räddad

Deltidsbrandkåren i Löderup får vara kvar. Direktionen för Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund beslutade på torsdagen att styrkan ska minskas med en man.
Ystad • Publicerad 6 december 2002

Samtidigt bemannas ett fordon från Löderupsstationen och ett fordon från Borrbystationen. Men det var först efter votering som räddningschef Bengt-Arne Nebrelius besparingsförslag klubbades igenom. Fem av politikerna röstade ja, medan fyra röstade på ett motförslag som bland annat gick ut på att behålla stationen i S:t Olof. Företrädarna för Simrishamns kommun och Tomelilla kommun reserverade sig mot beslutet. - Det är första gången som vi har en votering under mina fyra år i direktionen. Jag är nöjd med utgången och övertygad om att det är en klok ekonomisk avvägning, säger Thomas Lantz (m). Att fullfölja räddningschefens förslag innebär en besparing motsvarande 691 000 kronor i driftsbudgeten för 2003. Förslaget betyder även att deltidsverksamheten i Ystad avvecklas och ersätts med en kombinationstjänst. Därmed försvinner tolv personer i styrkan. Fem anställda i heltidsstyrkan ska i framtiden ha jourtjänstgöring på icke-arbetstid. - Deltidsstyrkorna i Skurup och Tomelilla kommer att fungera som backup, förklarar Thomas Lantz. Bengt-Arne Nebrelius menar att deltidsbrandkåren i Löderup ansträngt sig för att uppnå en konstruktiv samförståndslösning i positiv anda. - Det är till stor del deras egna förslag till besparingar som tryggar stationens fortsatta existens. Jag betecknar samarbetsklimatet som mycket bra, kommenterar Bengt-Arne Nebrelius.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.