Annons

Brottsofferärenden lades på hög under semestern: ”Hot är svårt att värja sig emot”

Fler än 60 ohanterade ärenden väntade när Freezonen öppnade efter sin semesterstängning. Fall där brottsoffer – kvinnor och män – utsatta för misshandel, våldtäkt, olaga hot och bedrägerier lämnats utan stöd under sommarveckorna.
– Sydöstra Skåne har för lite att erbjuda brottsoffer, säger verksamhetsledaren Susanna Udvardi.
Ystad • Publicerad 13 augusti 2023 • Uppdaterad 14 augusti 2023
När Susanna Udvardi och Carin Borgström kom tillbaka efter semesterstängningen var det över sextio personer – flest, men inte endast, kvinnor – som väntade på deras stöd.
När Susanna Udvardi och Carin Borgström kom tillbaka efter semesterstängningen var det över sextio personer – flest, men inte endast, kvinnor – som väntade på deras stöd.Foto: Mark Nordvall Hanlon

När Freezonen öppnade efter sommarstängningen kom de inte tillbaka till tomma skrivbord och mejlkorgar. De har fått hantera nästan dubbelt så många samtal och besök mot vad de brukar för att försöka komma ikapp. I vissa fall kommer stödet försent.

– Om man blivit utsatt för ett brott är det ju ofta där och då man har störst behov av stöd, säger Susanna Udvardi.

Annons

Stödet som Freezonen ger beror på situationen. De flesta som kontaktar dem är kvinnor mellan 24 och 56 år. Ofta är det psykiskt, fysiskt, sexuellt eller ekonomiskt våld i nära relation som orsakar kontakten men även hot och bedrägerier ( i nära relationer.)

– Hot är svårt att värja sig emot. Får du höra ”jag ska döda dig” eller att någon vill skära halsen av dig behöver man någon att prata med, säger Carin Borgström.

Men Freezonens insats kan också vara att få drabbade att förstå att det man utsätts för är brottsligt. I september kommer de att vara på plats på Kastanjeskolan i Tomelilla för att delta i deras temadagar om att leva fritt från våld.

Freezonen i Ystad jobbar för att hjälpa brottsoffer i alla kommunerna i sydost. Man kan vara anonym och det skrivs inga journaler. Cirka (60 ) 85% procent av de som vänder sig dit är kvinnor, men alla brottsoffer, eller de som är nära ett brottsoffer och kontaktar dem för råd kan få hjälp. På regementsområdet i Ystad har man öppen mottagning varje vardag och utöver det finns de tillgängliga via telefon och olika chattforum flera gånger i veckan samt har en stödbuss som man kan möta upp utsatta när de inte kan ta sig in till Ystad från närliggande kommuner på grund av extrem utsatthet.

– Och så är vi med som vittnesstöd i tingsrätten, säger Susanna Udvardi.

Verksamheten bedrivs med bidrag från bland annat kommunerna i sydost. Tomelilla har i år valt att inte ge något stöd alls, med hänvisning till ansträngd ekonomi. Även Simrishamns kommun har kraftigt minskat på sitt bidrag, som där hanteras av kultur och fritidsnämnden, inte av socialförvaltningen. Ystads kommun har däremot höjt sitt bidrag och de har också en god dialog med Skurups kommun.

– Många förövare är charmiga och sociala och har ofta en hög position på sin arbetsplats, säger Susanna Udvardi.
– Många förövare är charmiga och sociala och har ofta en hög position på sin arbetsplats, säger Susanna Udvardi.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Den 1 juli ökade kommunernas ansvar för det lokala brottsförebyggande arbetet. Det är en anledning till att BRÅ, Brottsförebyggande rådet, tagit fram ett bidrag som varje kommun kan söka. Hittills är det, enligt vad Freezonen vet inte någon kommun i sydost som sökt bidraget, som är på 400 000 kronor per kommun. Men man hoppas att kommunerna kommer att söka.

– Till exempel skulle man kunna arbeta med att få kännedom om hur det ser ut lokalt. Det vore intressant att genomföra undersökningar bland skolungdomar kring atityder, om våld förekommer i deras närhet och vart iså fall, det kunde man söka bidraget för till exempel.

– Det vi vet är att var fjärde kvinna och var sjätte man är eller har varit utsatta för någon typ av våld, säger Susanna Udvardi.

Något som Freezonen ser som ett framtida utvecklingsområde är att jobba för att människor i allmänhet, på arbetsplatser och i bekantskapskretsen ska våga fråga personer som kanske lever i en destruktiv relation.

Annons

– Visst det kan hända att personen blir arg. Eller inte svarar. Men våga fråga, säger Carin Borgström.

Fakta

Fem signaler som kan vara ett tecken på att en person lever i en destruktiv relation

Våga fråga om hur det är om någon i din närhet till exempel uppvisar något av följande:

– Tecken på fysiskt våld.

– Övervakning, genom tät telefonkontakt eller att alltid bli lämnad och hämtad på arbetsplats/skola.

– Deltar inte i sociala aktiviteter.

– Har inte en egen ekonomi utan ber partner om pengar när det behövs.

– Sköter all service hemma (matlagning, tvätt, städning osv.)

Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons