Bygget är igång – kaféägarna utökar med hotell

Till sommaren ska det stå klart, det nya gårdshotellet med 14 rum och spa i Kåseberga. Nu syns byggnaden växa fram mitt i byn.
– Det kommer smälta in fint i miljön, säger Sandra Mårtensson.
Kåseberga • Publicerad 6 december 2017
Regn och rusk. Men bygget är igång och för tillfället muras väggarna till gårdshotellets två längor.
Regn och rusk. Men bygget är igång och för tillfället muras väggarna till gårdshotellets två längor.Foto: Mattias Lundvall

Planer på ett hotellbygge har funnits i många år i byn, för Sandra Mårtenssons del ända sedan hon började driva sin verksamhet nere i hamnen.

– Vi har haft Kåseberga Cafe & Bistro i fem år och under den tiden har vi också hållit den här processen aktuell. Nu har vi hunnit växa in i vår roll och investerat i den takt som är bra för oss. Vi har ett koncept som fungerar väldigt bra i hamnen och det ligger bra i tiden att vidareutveckla med hotellboende och spa, säger hon.

Så värst mycket boendemöjligheter har det inte funnits i Kåseberga, utöver rumsuthyrning. Sandra Mårtensson ser hotellsatsningen som ett sätt att utöka kundunderlaget även i den andra verksamheten, att få gästerna att stanna kvar i byn.

– Kåseberga är väldigt välbesökt under en kort tid. Vår förhoppning är att kunna erbjuda ett helhetskoncept med mat, boende och spa under hela året.

Hon hoppas också att hotellet ska lyfta bygden i stort.

– Utbudet blir bredare och bygden mer attraktiv. Vi hoppas kunna attrahera folk hit på ett annat sätt än förut och det kommer inte bara gynna oss, utan hela näringsverksamheten i Kåseberga, säger hon.

Det har inte blivit allt för kallt så Bengt Roos och de andra byggarna från K Roos AB kan jobba på som planerat.
Det har inte blivit allt för kallt så Bengt Roos och de andra byggarna från K Roos AB kan jobba på som planerat.Foto: Mattias Lundvall

Bygget, som numera rullar på inne i byn, har väckt både nyfikenhet och positiva reaktioner.

– Folk ser fram emot det, att det händer något, säger Sandra Mårtensson och tillägger:

– Det kommer smälta in fint i miljön och minna om Österlen, vi har tagit mycket hänsyn till bygden och den rådande bymiljön.

I det ruskiga höstregnet är byggarna från K Roos AB i full färd med att mura upp väggarna till de två längorna. På gårdsplanen går det att skönja var det framtida spat ska ta plats.

– Vädret har ändå varit okej, tycker Bengt Roos. Det är inte för kallt så vi kan vara ute utan att behöva göra avbrott.

”Det kommer smälta in fint i miljön”, säger Sandra Mårtensson om hotellet. Illustration: NP Arkitekter
”Det kommer smälta in fint i miljön”, säger Sandra Mårtensson om hotellet. Illustration: NP ArkitekterFoto: NP Arkitekter

Målet är att hotellet ska stå klart till sommaren.

– Tanken är att det i januari ska stå ett hus med tak och fönster, så att vi kan jobba inne under resten av vintern. Vi har juni som preliminärt öppningsdatum, säger Sandra Mårtensson.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.