Annons

Byggföretag i konkurs – renovering av korsvirkeshus stoppad

Först ville Ystadbostäder riva huset. Sedan beslöt man att renovera. Nu har renoveringsföretaget begärts i konkurs.
– Det är inget drömläge direkt, säger Jimmie Persson vd i Ystadbostäder.
Ystad • Publicerad 18 september 2024
Renoveringen av 1800-tals huset i centrala Ystad står still sedan byggfirman gått i konkurs. ”Det är inget drömläge”, säger Ystadbostäders vd Jimmie Persson.
Renoveringen av 1800-tals huset i centrala Ystad står still sedan byggfirman gått i konkurs. ”Det är inget drömläge”, säger Ystadbostäders vd Jimmie Persson.Foto: Cecilia Billgren

Korsvirkeshuset i centrala Ystad är byggt på 1800-talet. Huset ligger i samma kvarter som Ystadbostäder har sitt huvudkontor. När det renoverades på 1960-talet begicks en rad fel. Bland annat byttes ekvirket i korsvirket ut mot billigare gran och fasaden målades en färg som inte andas. 60 år senare var huset i så dåligt skick att Ystadbostäder övervägde att låta riva det.

Men sedan upphandlingen av renoveringen visade att det gick att renovera för 6,3 miljoner kronor tänkte det kommunala bostadsbolaget om och beslöt att trots allt satsa på en renovering.

Annons

Den drog i gång i våras.

– Nu kanske man har hunnit en tredjedel in i arbetet. Allt som ska rivas är borta och huset står nu med täckskydd men utan både värme och vatten, berättar Jimmie Persson.

Så sent som i onsdags hade Ystadbostäder och byggföretaget som sköter renoveringen, Folkes bygg- och byggnadsvård i Hanaskog AB ett byggmöte. Då fick Ystadbostäder intrycket att allt rullade på som det skulle.

Dagen därpå, i torsdags kom beskedet att företaget gått i konkurs.

”Enligt avtal skulle huset vara klart till den 1 december. Nu känns det ganska utsiktslöst att tro att vi är klara tills dess.”

– Konkursförvaltaren har inte gett besked om företaget ska drivas vidare eller om vi nu måste leta efter ett annat byggföretag.

Eftersom det rör sig om ett gammalt hus kan Ystadbostäder göra undantag från lagen om offentlig upphandling och ta in ett företag som har rätt kompetens. Jimmie Persson ser trots det att det kan bli krångligt.

– Det finns ingenting som säger att vi hittar rätt byggföretag, som är villigt att ta över efter ett annat och därmed bli ansvarig för det arbete som gjorts hittills. Vi har inget drömläge precis.

Samtidigt får processen inte bli allt för långdragen. Huset behöver bli tätt innan vintern kommer.

– Enligt avtal skulle huset vara klart till den 1 december. Nu känns det ganska utsiktslöst att tro att vi är klara tills dess, säger Jimmie Persson.

Huset i två och ett halvt plan rymmer tre lägenheter.

Cecilia BillgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons