Camilla är enda tjejen på verkstadsgolvet

Ystad • Publicerad 21 februari 2007
Det gäller att ha koll på de olika delarna under monteringen. Per-Olof Persson utgår ifrån ett schema för att koppla ihop rätt. Bild: Pernilla Sjöström
Det gäller att ha koll på de olika delarna under monteringen. Per-Olof Persson utgår ifrån ett schema för att koppla ihop rätt. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 
Per-Olof Persson kopplar ihop delar till en maskin enligt ett schema. Bild: Pernilla Sjöström
Per-Olof Persson kopplar ihop delar till en maskin enligt ett schema. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 
Camilla Jacobsson .
Camilla Jacobsson .Foto: 
Mikael Kämpe har jobbat på Hydraul Syd i ungefär ett år. Här monterar han ett hydraulrör som transporterar oljan i maskinen. Bild: Pernilla Sjöström
Mikael Kämpe har jobbat på Hydraul Syd i ungefär ett år. Här monterar han ett hydraulrör som transporterar oljan i maskinen. Bild: Pernilla SjöströmFoto: 

I den 3 500 kvadratmeter stora verkstadshallen på Hydraul syd jobbar runt 25 män och en kvinna – som har hört allt.

Ombyggnaden inne i Hydraul syd är i full gång. Lastpallar med nytt material står staplade längsmed väggarna och hyllor med lådor som innehåller muttrar, koppplingar och annan materiel har precis flyttat från lokalens norra del till dess södra.

Bara några hyllor och skärmväggar avskiljer de olika delarna från varandra. I ett hörn står en grupp män och har möte, några andra karlar monterar hydraulaggregat enligt schema, och en tredje drar förbi med en truck.

Men, bortsett från några bikiniklädda kalenderflickor på väggarna, är lageransvariga Camilla Jacobsson den enda kvinnan som jobbar här i hallarna på Hydraul Syd. Resten av företagets kvinnliga medarbetare arbetar med administration på kontoren som ligger vägg i vägg.

Enligt företagets vd, Stefan Holmberg, är det svårt att rekrytera kvinnor till verkstadsarbete.

– Vi vill gärna ha fler kvinnliga medarbetare men det är oftast bara män som söker verkstadstjänsterna, säger han.

Men att vara ensam tjej på en mansdominerad arbetsplats ser Camilla Jacobsson inte som något problem.

– Äh, jag har varit i minoritet sedan jag gick den tekniska linjen på gymnasiet för tjugo år sedan, säger hon och rycker på axlarna.

Som lageransvarig är det Camilla Jacobssons jobb att ha en överblick så att allt finns på plats och fungerar som det ska på lagret. Till sin hjälp har hon drygt fem karlar. Och hon vet precis hur hon ska hantera dem när tongångarna blir buffliga:

– Jag har lärt mig vad jag ska göra. Om något säger något som jag tycker är lite knäppt så säger jag bara: du det där har jag faktiskt hört förr, säger hon och skrattar.

Malin Perlheden

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.