Annons

Campare i chock dagen efter branden

Stämningen är låg på campingen i Nybrostrand. Dagen efter branden i husbilen då en person fick brännskador är många chockade över vad som hänt och vad som kunde ha inträffat.
Ystad • Publicerad 4 augusti 2014
En gasollampa har troligtvis orsakat söndagens brand i husbilen
En gasollampa har troligtvis orsakat söndagens brand i husbilenFoto: Foto: Sprisse Nilsson
Flera av campinggästerna i Nybrostrand var chockade efter söndagens husbilsbrand. Alla var oroliga att elden skulle sprida sig, säger Johnny Pettersson.
Flera av campinggästerna i Nybrostrand var chockade efter söndagens husbilsbrand. Alla var oroliga att elden skulle sprida sig, säger Johnny Pettersson.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

- Jag hörde en jäkla smäll och rusade ut. Alla skrek runtomkring. Jag såg elden och rök som kom ut från takluckorna, säger Johnny Pettersson, en av granncamparna.

På måndagen står han och några andra campinggäster en bit från husbilen och diskuterar söndagens dramatik. På husbilens utsida syns inte mycket av den häftiga branden.

Annons

- Alla var oroliga att elden skulle sprida sig. Vagnarna står för nära här, ibland bara en halv meter från varandra. Det är fruktansvärt om något händer, säger Johnny Pettersson.

Plötslig explosion

En som bevittnade hela händelseförloppet är John Axberg i husvagnen snett över. Vid 22-tiden på söndagen satt han och sambon och åt när det plötsligt exploderade.

- Vi såg hur mannen for ut med ryggen före genom dörren av tryckvågen och eldsflammor. Det var en övertändning av hela husbilen från början, säger John Axberg.

Han sprang ut och fick tag i mannen. Därefter försäkrade han sig om att frun och de tre barnen i den tyska familjen var ute. Strax efter kom en annan campare med en brandsläckare och fick bukt med elden. Brandkår och polis tillkallades.

- Jag såg till att få mannen under en vattenkran. Han hade fått riktiga brandskador på händer, vader och lår. Vi hämtade filtar till barnen, ena dottern var verkligen i chock, säger John Axberg, som till vardags är säkerhetsrådgivare för brand och hemlarm.

Vårdas i Malmö

Mannen vårdas nu på Sus i Malmö för sina brännskador. Resten av familjen klarade sig oskadda från branden.

Dagen efter står en liten oansenlig gasollampa framför ingången till husbilen, troligtvis orsaken till explosionen.

- Frun berättade att hennes man skulle montera gasollampan men att den exploderat när han sedan tände den. Troligtvis har det läckt ut gasol, säger John Axberg

Annons

Han berättar att säkerhetsavståndet diskuterats flitigt i sommar och att han liksom många andra på campingen tycker att husvagnarna står alldeles för tätt.

Även Köpingebro If som driver campingen tycker att det rekommenderade säkerhetsavståndet på fyra meter mellan camparna haltar och ska nu se över sina rutiner.

- Vi går runt och kollar och har flyttat ett antal i sommar. Nu ska vi ha en värd som följer med nyanlända och ser till att de håller avståndet, säger Mats Mårtensson på campingsektionen.

Lisa Kron
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons