Annons

Camping planeras vid Nybrostrand

En ny campingplats planeras till Nybrostrand. Inom kort kommer miljö- och byggnadskontoret att få i uppdrag att ta fram en detaljplan för det tänkta området.
Ystad • Publicerad 27 januari 2005

YSTADCampingen ska ligga norr om riksväg 9, direkt öster om vägen mot Köpingebro.

– Vi tror det blir ett bra komplement till fritidsboende. Det ska inte bara vara camping, utan även stugor. Men det får vi återkomma till, säger kommunalråd Kent Mårtensson (s).

Annons

Ärendet berördes när kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) hade möte i går. Då sade politikerna ja till en annan detaljplan som omfattar 150 nya tomter i Nybrostrand. Man valde dock att bara säga ja till den östra delen av planen, med 130 tomter, och avvakta med den västra som har plats för 20 villor. Området ligger precis norr om riksväg 9.

– Vi vill inte låsa fast oss i bostäder där nere, utan campingen kanske kan gå ner längre söderut, säger Kent Mårtensson . Ett nytt campingområde har varit på tapeten länge i Ystads kommun. Politikerna har diskuterat olika alternativ, som att anlägga en ny campingplats vid Sandhammaren eller utöka vid Löderups Strandbad. När det gäller Sandhammaren sade markägaren staten via Naturvårdsverket nej. När det gäller Löderups Strandbad satte miljödomstolen stopp för planerna, eftersom det fanns risk för att det omgivande Natura 2000-området skulle ta skada. Samtidigt har trycket på de befintliga campingplatserna i Ystad ökat, inte minst sedan cirka 150 platser vid Löderups strandbad rasat i havet.

– Campingen har fått en renässans.De platser vi har är fulla, vi kan inte tillgodose behovet, säger Kent Mårtensson.

När miljö- och byggnadsnämnden har sitt nästa möte ska förvaltningen därför få i uppdrag att ta fram en detaljplan för camping i Nybrostrand.

Ksau har beslutat att man redan nu ska informera om campingen genom att nämna den i planen som antogs i går och som ska skickas ut på remiss.

– Det är rimligt i detta skedet att säga att det är så vi i majoriteten vill använda området, säger Kent Mårtensson, och får medhåll av oppositionsråd Thomas Lantz (m).

– På något sätt måste folk få veta att det finns planer för det här området, säger han.

Däremot håller oppositionen inte med om att området är lämpligt för camping.

– Vi vill hellre ha fasta bostäder för att öka befolkningen. Vi tror också att en camping minskar attraktionskraften i bostadsområdet närmast, säger Thomas Lantz.

Anna Maria Erling

Annons

0411-557846

anna.maria.erling@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons