Annons

Cancersjuke Leif dumpades av taxin

Rullstolsbundna Leif Hansson skulle ta ut pengar för att betala sin färdtjänstresa. Då körde taxin helt sonika i väg och lämnade honom sittandes på parkeringen.
Ystad • Publicerad 23 oktober 2010
Leif Hansson lämnades på Rustas parkering när han skulle ta ut pengar för att betala resan.
Leif Hansson lämnades på Rustas parkering när han skulle ta ut pengar för att betala resan.Foto: 

66-åriga Leif Hansson är svårt cancersjuk, med bara månader kvar att leva. Sedan i julas är han berättigad till färdtjänst då tumörerna i magen gör att han inte kan gå mer än ett par steg åt gången.

Tidigare bodde Leif Hansson i Löderup och ett par gånger i veckan använder han därför färdtjänst för att åka dit och hälsa på.

Annons

I torsdags eftermiddag blev han som vanligt upphämtad utanför bostaden i Ystad.

På vägen till Löderup hade han planerat att hämta ett bilbatteri på Rusta och då även passa på att ta ut pengar till taxin.

När Leif Hansson gått ur bilen förklarade chauffören argt att resan var slut och körde sedan i väg utan att bry sig om vare sig passagerare eller att ta betalt.

Kvar på Rustas parkeringen stod Leif Hansson och hans medresenär handfallna.

– Vi visste inte vad vi skulle göra, berättar han.

Lösningen blev att boka en vanlig taxi som kunde föra dem vidare mot slutdestinationen, vilket kostade 300 kronor mer än beräknat.

Efter incidenten har Leif Hansson försökt få en förklaring från ansvariga för färdtjänsten i Ystad.

– Det enda svar jag fick var att jag borde förstå att jag måste ha kontanter om jag ska ut och åka taxi, berättar han.

Enligt färdtjänstens regelverk får det inte förekomma några stopp under resan, något som Leif Hansson inte var informerad om.

– Färdtjänst är samordnade transporter som kan likställas med kollektivtrafik, säger Gunnel Andersson, Trafikchef på Samres i Ystad.

Annons

– Kunden måste ha kontanter på sig när resan börjar, om man inte fått beviljat att betala egenavgiften via faktura i efterhand. Våra transportörer har inga krav på sig att ha kortläsare i bilen, säger hon.

Leif Hansson är mycket upprörd och ledsen över händelsen.

– Jag brukar aldrig be folk om hjälp. Mitt motto har alltid varit att det jag inte kan göra själv ska jag inte be någon annan att göra heller. Men nu är jag så illa tvungen att åka taxi och då är det jobbigt när det blir så här, säger han.

Sanna Hjalmarsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons