Annons

Chokladbiten har stöpt om sig själv

Familjeföretaget Chokladbiten har lagt om sin produktion, från små praliner till handgjorda chokladkakor som späckats med nötter och frukter. – Vi gjorde ett ideologiskt val som blev lyckat. I dag säljer vi till butiker i hela landet, säger Herwig Maurer.
Ystad • Publicerad 26 mars 2014
Unikt. ”Vi gör själva allt från grunden, till och med formarna och designen på etiketterna. Varje chokladkaka är unik och det är så vi vill ha det”, säger Herwig Maurer om satsningen.
Unikt. ”Vi gör själva allt från grunden, till och med formarna och designen på etiketterna. Varje chokladkaka är unik och det är så vi vill ha det”, säger Herwig Maurer om satsningen.Foto: Foto: Mark Hanlon
Omkring 1 000 chokladkakor produceras varje vecka i lilla Chokladbitens fabrik.
Omkring 1 000 chokladkakor produceras varje vecka i lilla Chokladbitens fabrik.Foto: Foto: Mark Hanlon

Familjeföretaget Chokladbiten i Ystad firar senare i år tioårsjubileum. Under resans gång har företaget ändrat inriktning, från butik med kafé på gågatan till butik med fabrik – om än hantverksmässig – i industriområdet.

– Det gick väldigt bra i början, sedan blev det tuffare. I dag går det bra igen, säger Herwig Maurer.

Annons

Han berättar att familjeföretaget förra året gjorde omställningen till att bara använda ekologisk och rättvisemärkt choklad, och ta bort konserveringsmedlen. Familjen gjorde snart insikten att man på så vis minskat hållbarheten mer än väntat, från tre månader till drygt tre veckor.

Chokladkakor

– Att använda ekologisk och rättvisemärkt är inget som vi ångrar på något sätt. Vi ser det bara som positivt. Men det innebär också att vi inte kan sälja dem över hela landet. Våra praliner är nu bara en färskvara, som ska avnjutas direkt.

Den självpåtagna begränsningen ledde till att familjen Maurer kläckte idén att börja göra chokladkakor, där tranbären, kaffebönorna eller de frystorkade jordgubbarna fungerar som dekoration ovanpå.

– Att visa våra kunder vad de biter i ser vi som ett ideologiskt val, i dessa tider där nästan alla försöker dölja för dig vad det är som du egentligen stoppar i dig. Till och med våra förpackningar är genomskinliga, för att du ska kunna välja exakt vilken chokladkaka som du vill ha.

Eftersom chokladkakorna inte innehåller grädde, som praliner gör, håller dessa i ett halvår.

Lyckat drag

Satsningen skulle visa sig vara ett lyckat drag. I dag säljer Chokladbiten till hälsokost-, blomster- och delikatessbutiker från Ystad till Karuangi i Lappland.

– Vi har en ny satsning med chokladkakor speciellt för restauranger och kaféer. Det känns spännande, säger Herwig Maurer.

Han konstaterar dock att pralinerna finns kvar i sortimentet, men bara för den lokala marknaden.

– I dag utgör pralinerna kanske 15 procent av vår produktion, men den kommer vi nog att behålla. Vi har ju stammisar som kommer hit bara för dem.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons