Annons

Cineteket stänger – pengarna slut

Cineteket stänger för spontanbesökare i morgon, tisdag. – Vi är i en svår sits. Pengarna räcker inte, förklarar projektledare Anna Maris.
Ystad • Publicerad 5 januari 2007

Dagligt öppethållande klockan 10-18 är omöjligt med nuvarande budget. Därmed tappar Ystad en attraktion som skapades just för att bidra till fler turister under vinterhalvåret. Under januari och februari är Cineteket öppet för bussresenärer, skolklasser, företagspersonal och barnkalas, dock endast om besöken är bokade i förväg.

– Det känns tragiskt att ha dörrarna stängda. Men Cineteket är ett kommunalt projekt och omgärdas av strikta regler beträffande konkurrens med privata sektorn. Det enda som finns är bidragsbiten. Och vi måste hitta nya bidragsgivare för att kunna leva upp till förväntningarna, säger Anna Maris, som arbetar på en lösning av budgetfrågan.

Annons

När YA ringer Kenth Jagerborn säger han att Cineteket har med sig ett överskott 2006 på cirka 700 000 kronor, samt att verksamheten bör ha intäkter på 500 000-800 000 kronor.

– Exakt hur bemanningen ska se ut är inte mitt ansvar. Det är en arbetsledarfråga utifrån den budget man har. Frågan faller tillbaka på Anna Maris, säger Kenth Jagerborn.

Han kan tänka sig lägre bemanning under vinterhalvåret för att satsa mer på sommaren när turisterna är fler. Syftet med Cineteket var visserligen att förlänga turistsäsongen och locka turister även under vinterhalvåret. Men då gäller det att anpassa sig till besöksfrekvensen så att man inte har full bemanning hela tiden, menar Kenth Jagerborn.

– Det är inte så många besökare i Ystad under vintern. Det kan räcka att ha öppet någon dag i veckan under lågsäsong.

Cineteket på regementsområdet öppnade officiellt i augusti 2006. Hittills har filmcentret haft drygt 3 000 besökare. Omkring 2 400 av dem har även gått guidade visningar i Ystad studios. 130 journalister har besökt verksamheten.

Intäkterna uppgår till cirka 300 000 kronor.

– Men då har vi nästan inte gjort någonting för att marknadsföra oss. Där blir det hårdsatsning under 2007, framför allt mot bussbolagen, säger Anna Maris.

För att klara ekonomin har personalen snålat och ställt upp på ett sätt som är orimligt, menar Anna Maris.

– Vi driver detta som en ideell förening trots att det är ett kommunalt projekt. Vi är inte organiserade på ett sätt som är hållbart.

Magnus Wegerup

Anna Maria Erling

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons