Cykeltävlingen från norr till söder återuppstår

Ystad Artikeln publicerades
Så här såg det ut 1961, när cyklisterna kom i mål på Dragongatan i Ystad – efter att ha trampat nästan 180 mil genom Sverige.
Foto:privat
Så här såg det ut 1961, när cyklisterna kom i mål på Dragongatan i Ystad – efter att ha trampat nästan 180 mil genom Sverige.

Det legendariska Sverigeloppet mellan Haparanda och Ystad är tillbaka.

Den 10 augusti väntas deltagarna rulla i mål på Dragongatan i Ystad.

Det är 53 år sedan det senast begav sig. Premiäråret 1951 kördes sträckan Haparanda - Ystad av 50 tävlande på tvåväxlade brukscyklar från Husqvarna.

Sverigeloppet var ett pr-lopp för cykeln som fortskaffningsmedel, och fram till och med 1964 rönte det stor uppmärksamhet och det var mycket skriverier och ståhej runt tävlingen som – naturligtvis – kördes i flera etapper.

Gustav "Stålfarfar" Håkansson var en av de mer kända deltagarna genom åren.

En Ystadskändis i sammanhanget var Walfrid "Vinco" Hansson.

– Jag kommer aldrig att glömma när han kom på fjärde plats 1961. Jag var nio år och fick åka i följebilen från Haparanda till Ystad. Det gick i 20-30 kilometer hela vägen och det var trångt. Jag kommer ihåg att jag fick sitta baktill bland cykelhjul och vattenflaskor. Vilket äventyr det var! berättar Ystadsbon Stefan Johansson.

När det nu skakas liv i cykelloppet igen, är det mesta som det var då. Starten går den 4 augusti i Haparanda, alldeles vid svensk-finska gränsen och målet – efter sju dagsetapper på sammanlagt cirka 180 mil – är Dragongatan i Ystad. En hel del har moderniserats, gps-koordinater för de olika etapperna finns till exempel att ladda ner för deltagarna, och man får anta att de allra flesta har fler än två växlar på sina cyklar.

Bakom loppets pånyttfödelse står ingen mindre än OS-guldmelaljören Bernt Johansson, cykelproffs mellan 1977 och 1981.

– Det är en idé som jag har burit på i många år och som nu äntligen realiseras. Det blir en resa genom Sverige som är svår att beskriva, har han sagt i ett pressmeddelande.