Cyklisterna från Haparanda är framme i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Segrarna får sina medaljer. Prisutdelare Bernt Johansson tog OS-guld i cykling 1976.
Foto: Eva Sonesson
Segrarna får sina medaljer. Prisutdelare Bernt Johansson tog OS-guld i cykling 1976.

Efter nästan 200 mils cykling och över 50 timmar på sadeln kunde laget ”Finska kompaniet” höja händerna i en segergest när de passerade mållinjen på Stortorget i Ystad på torsdagseftermiddagen.

Fördelat på sju etapper avverkar cyklisterna 191 mil, från Haparanda i norr till Ystad i söder. Sverigeloppet är ett etapplopp genomförs för andra året i rad, men nytt för i år är att loppet arrangeras som ett laglopp. Det innebär dock inte att loppet är en stafett där man kör en kortare sträcka var.

– Nej, alla deltagare kör hela sträckan. Tiden räknas när den tredje lagmedlemmen tar sig i mål, säger Henrik Skoglund som är arrangör.

Det vinnande laget går i mål.
Foto: Eva Sonesson
Det vinnande laget går i mål.

Årets lopp lockade 40 deltagare i fyra lag, varav ett lag är sammansatt av cyklister som anmält sig individuellt. Det segrande laget ”Finska kompaniet” är dock ett i lagcyklingssammanhang ett etablerat lag med flera deltagare som bland annat klarat Vätternrundan under åtta timmar.

Men de flesta som deltar är på en helt annan nivå.

– Deltagarna är i första hand flitiga motionärer, som söker en större utmaning än Vätternrundan, säger Henrik Skoglund.

Cykelloppet har anor från 1950- talet och arrangerades tio gånger mellan 1951 och 1964 för att marknadsföra cykelns användbarhet som fortskaffningsmedel, och har haft deltagare som ”Stål-farfar” och boxaren Olle Tandberg.

Nu mera handlar det inte om att marknadsföra cykling, däremot går behållningen av loppet till Världsnaturens arbete för att rädda Östersjön.