GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cyklisterna från Haparanda är framme i Ystad

Efter nästan 200 mils cykling och över 50 timmar på sadeln kunde laget ”Finska kompaniet” höja händerna i en segergest när de passerade mållinjen på Stortorget i Ystad på torsdagseftermiddagen.
Ystad • Publicerad 2 augusti 2018
Segrarna får sina medaljer. Prisutdelare Bernt Johansson tog OS-guld i cykling 1976.
Segrarna får sina medaljer. Prisutdelare Bernt Johansson tog OS-guld i cykling 1976.
Foto: Eva Sonesson

Fördelat på sju etapper avverkar cyklisterna 191 mil, från Haparanda i norr till Ystad i söder. Sverigeloppet är ett etapplopp genomförs för andra året i rad, men nytt för i år är att loppet arrangeras som ett laglopp. Det innebär dock inte att loppet är en stafett där man kör en kortare sträcka var.

– Nej, alla deltagare kör hela sträckan. Tiden räknas när den tredje lagmedlemmen tar sig i mål, säger Henrik Skoglund som är arrangör.

Det vinnande laget går i mål.
Det vinnande laget går i mål.
Foto: Eva Sonesson

Årets lopp lockade 40 deltagare i fyra lag, varav ett lag är sammansatt av cyklister som anmält sig individuellt. Det segrande laget ”Finska kompaniet” är dock ett i lagcyklingssammanhang ett etablerat lag med flera deltagare som bland annat klarat Vätternrundan under åtta timmar.

Men de flesta som deltar är på en helt annan nivå.

– Deltagarna är i första hand flitiga motionärer, som söker en större utmaning än Vätternrundan, säger Henrik Skoglund.

Cykelloppet har anor från 1950- talet och arrangerades tio gånger mellan 1951 och 1964 för att marknadsföra cykelns användbarhet som fortskaffningsmedel, och har haft deltagare som ”Stål-farfar” och boxaren Olle Tandberg.

Nu mera handlar det inte om att marknadsföra cykling, däremot går behållningen av loppet till Världsnaturens arbete för att rädda Östersjön.

Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer